Giovanni Battista Piranesi speelde met het perspectief (1)

4 januari 2021

De Italiaanse kunstschilder en architect Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) was een universeel talent uit de 18e eeuw. Hij maakte een internationale carrière als archeoloog, kunstenaar, architect, ontwerper, verzamelaar, kunsthandelaar, auteur, uitgever en als pittig polemist. Zijn succesprincipe was om de werkelijkheid met zijn ideeën, dingen en situaties te vatten en om te zetten in iets nieuws.

Giovanni Battista Piranesi speelde met het perspectief (1)

Das Piranesi Prinzip

Alles werd een inspiratie voor hem: de kunsten uit de verre tijdperken en streken, beelden uit de wetenschap, technologie, opera en theater, het papierafval uit zijn eigen atelier, zelfs mishandeling en nederlaag. De catalogus bij deze expositie ter gelegenheid van de aandacht voor zijn 300e verjaardag brengt dit Piranesi-principe in al zijn creativiteit weer tot leven. De focus ligt op de grote schatten van de kunstbibliotheek en het Kupferstichkabinett, gevestigd in Berlijn.

Het concept van de expositie is verdeeld vijf herkenbare thema’s in het werk van Piranesi, zoals in zijn meestergravures, in boeken, pamfletten, satirische tekeningen en studie- en ontwerpschetsen in bezit van de kunstbibliotheek en het Kupferstichkabinett die nooit zijn getoond. De tentoonstelling begint met een reis door de tijd in Rome.

Terwijl toeristen van vandaag zich in Rome vergapen aan oude overblijfselen van een stedelijke omgeving, leefde en werkte de inheemse Venetiaan er in de 18e eeuw midden in een ruïnelandschap, waarin monumenten begroeid met planten uit de grond staken. Hier vond Piranesi de motieven voor zijn opvattingen en architectonische fantasieën, verzamelde artefacten voor zijn “Museo” en deed onderzoek naar kunst en bouwgeschiedenis, waarvan hij de resultaten publiceerde in monumentale werken zoals de “Antichità Romane” (1756). (Wordt vervolgd).

Giovanni Battista Piranesi speelde met het perspectief (1) - 2

ISBN 978-3-86502-443-5, “Das Piranesi Prinzip”, Georg Schelbert en Moritz Wullen, E.A. Seemann Verlag, 2020, 144 pagina’s.

Kunstbibliotheek - Staatsmusea Berlijn, Matthäikirchplatz 6, D-10785 Berlijn, www.smb.museum.