Giuseppe en Maurits samen wandelen en samen schetsen (1)

6 september 2024

In samenwerking met de Giuseppe Haas-Triverio Foundation wijdde het “Broeder Klaus Museum” een tijdelijke expositie aan het werk van de Zwitserse kunstenaar Giuseppe Haas-Triverio en zijn wereldberoemde Nederlandse vriend M.C. Escher. Van 24 maart tot en met 18 augustus 2024 toonde de expositie “Gemeinsam unterwegs. Giuseppe Haas - Triverio & M.C. Escher” werken die teruggaan op de vijf studiereizen van de twee kunstenaars door gebieden aan de Middellandse Zee.

Giuseppe en Maurits samen wandelen en samen schetsen (1)

Gemeinsam unterwegs. Giuseppe Haas-Triverio & M.C. Escher

Kunstenaar Giuseppe Haas-Triverio wordt beschouwd als een van de belangrijkste ‘Obwalden’-kunstenaars van zijn tijd. Hij maakte naam met zijn centraal-Zwitserse landschapsmotieven en geeft met de beeldencyclus voor de heiligverklaring van frater Klaus tot op de dag van vandaag vorm aan de visuele weergave van de patroonheilige van het land. Maar ook al kwam hij uit Obwalden, hij wijdde zich volledig aan zijn geadopteerde thuisland Italië, waar hij drie decennia lang woonde en werkte.

Hij veranderde zijn naam van Joseph in Giuseppe, schreef zijn dagboeken in het Italiaans en maakte talloze mediterrane landschapsschilderijen. Een blik op zijn reisdagboeken leert dat hij deze passie voor Italië deelde met een inmiddels wereldberoemde tijdgenoot: de Nederlandse graficus Maurits C. Escher. Gefascineerd door het mediterrane landschap, maakten de twee tussen 1929 en 1935 samen vijf studiereizen door Italië en Corsica, waarbij ze vaak schouder aan schouder stonden voor dezelfde scènes en motieven. (Wordt vervolgd).

Giuseppe en Maurits samen wandelen en samen schetsen (1) - 2
Stilo, 1931, Giuseppe Haas-Triverio, houtsnede, 60 x 70 cm/36 x 47 cm; Stichting GHT, inv. HS 29.

ISBN 978-3-03942-184-8, “Gemeinsam unterwegs. Giuseppe Haas-Triverio & M.C. Escher”, Beat Stutzer, Verlag Scheidegger & Spiess, 2024, 184 pagina’s, € 48.

Museum Bruder Klaus, Dorfstrasse 4, CH-6072 Sachseln, www.museumbruderklaus.ch.


Gerelateerde artikelen