Giuseppe en Maurits samen wandelen en samen schetsen (2)

7 september 2024

Boeiende vergelijkingen in het werk van de twee kunstenaars uit die periode werden getoond in de verrassende en mooie creatieve expositie. Het museum toonde in ‘Samen onderweg’ een ruime keuze aan tekeningen, houtsneden, foto’s en litho’s die teruggaan naar de vijf gezamenlijke studiereizen door de gebieden Abruzzo, Calabrië, Corsica en Sicilië. Dit gaf bezoekers een directe, fascinerende vergelijking in de werken van deze twee kunstenaars, waarbij ook visuele momenten zijn vastgelegd waarop Haas-Triverio en Escher heel kunstzinnig dichtbij waren voordat ze in verschillende richtingen hun wegen vonden.

Giuseppe en Maurits samen wandelen en samen schetsen (2)

Gemeinsam unterwegs. Giuseppe Haas-Triverio & M.C. Escher

Terwijl Haas-Triverio na zijn terugkeer in Sachseln zich meer tot lokale klanten aangetrokken voelde en de internationale aanwezigheid verloor, vond zijn metgezel Escher steeds meer internationale erkenning - totdat hij in de jaren vijftig en vooral in de jaren zestig wereldwijde erkenning kreeg met zijn metamorfoses en schijnbaar absurde perspectieven. Een populariteit die tot op de dag van vandaag voortduurt. De expositie kwam tot stand in samenwerking met de Giuseppe Haas-Triverio Foundation, die tevens de aantrekkelijke publicatie “Samen op reis. Giuseppe Haas-Triverio & M.C. Escher” uitgebracht.

Haas-Triverio’s reisdagboeken over de reizen naar Abruzzo (1929) en Sicilië (1932) zijn nu voor het eerst gepubliceerd en aangevuld met een kunsthistorisch essay van Beat Stutzer, die tevens de curator was van de expositie, en rijk voorzien is met werken van Giuseppe Haas-Triverio en M.C. Escher. Wij waren zeer verrast met de inhoud van deze unieke publicatie met het prachtige werk van de kunstenaars Giuseppe Haas-Triverio (1889-1963) en Maurits Cornelis Escher (1898-1972). Bij het bekijken van de afbeelding van “Stilo” zou je toch meteen denken dat dit werk door Escher is gerealiseerd. Voor Escherfans een aanrader.

Giuseppe en Maurits samen wandelen en samen schetsen (2) - 2 Giuseppe en Maurits samen wandelen en samen schetsen (2) - 3
Stilo, 1931, Giuseppe Haas-Triverio, houtsnede, 60 x 70 cm/36 x 47 cm; Stichting GHT, inv. HS 29.

ISBN 978-3-03942-184-8, “Gemeinsam unterwegs. Giuseppe Haas-Triverio & M.C. Escher”, Beat Stutzer, Verlag Scheidegger & Spiess, 2024, 184 pagina’s, € 48.

Museum Bruder Klaus, Dorfstrasse 4, CH-6072 Sachseln, www.museumbruderklaus.ch.


Gerelateerde artikelen