Grondbeginselen van kleur op heldere wijze behandeld

1 oktober 2020

Door onze vijf zintuigen, horen, proeven, zien, ruiken en voelen, kunnen wij continu contact houden met de wereld buiten ons lichaam. De zintuigen ontvangen prikkels uit de omgeving waarin wij ons bevinden en geven deze prikkels door, voor verdere verwerking in ons interne systeem om ons waarnodig te laten reageren. Met afstand is zien voor het allergrootste gedeelte van de bevolking het belangrijkste zintuig, dat ongeveer 80 procent van alle op de mens afkomende informatie opneemt en verder geeft aan ons brein.

Grondbeginselen van kleur op heldere wijze behandeld

Farbenlehre

Soms geven visuele prikkels ons verkeerde voorstellingen van de ‘echte’ wereld. Er zou dan gemakkelijk sprake kunnen zijn van visuele of optische illusies of is er zelfs een optisch bedrog vast te stellen. Wanneer we waarnemen in de omgeving zien we alles alleen maar in kleur in allerlei voorkomende vormen en uitvoeringen. Kleur speelt een hoofdrol in het herkennen van scènes, voorstellingen, objecten, voorwerpen en situaties.

Daarbij speelt ook het fenomeen licht een hoofdrol bij het herkennen van kleur. Over kleur en de veelzijdigheid ervan schreef Harald Küppers een compacte maar wel complete behandeling over historische ontwikkelingen, de grondbeginselen en eigenschappen van kleur, kleurordening en kleurgebruik. Aandacht is er tevens voor visuele waarneming, de fysiologie van het oog en alle onderdelen uit de praktische kleurenleer.

ISBN 978-3-8321-7640-2, “Farbenlehre”, Harald Küppers, DuMont Verlag, 2005, 192 pagina’s.


Gerelateerde artikelen