Herinnering aan twee beroemde holografen

31 mei 2017

In 2008 overleden twee wereldberoemde holografen, die met hun hologrammen een geweldige invloed hadden op andere veelbelovende holografen. De kunst als inspiratiebron voor de driedimensionale kleurrijke afbeeldingen stond zeer hoog op het ontwerplijstje van Rudie Berkhout. De van oorsprong Nederlandse ontwerper trok in een expositie in New York City in 1975 veel aandacht en waardering.

Herinnering aan twee beroemde holografen

Venus van Willendorf

Hij was een echte pionier op het gebied van de holografie en experimenteerde met lichtgevoelige holografische materialen en was één van de eerste holografen met een geheel eigen show van hologrammen in het beroemde Museum voor Holografie in New York City in 1979. Zijn levenlang werkte hij met licht, fotografie, holografie en holografische optische elementen. Met zijn partner woonde Rudie Berkhout (1947-2008) in het Catskill berggebied in de staat New York.

Harriet Casdin-Silver interesseerde zich in het bijzonder voor het holograferen van vrouwelijke vormen in het dagelijks leven of speciaal in een kunstzinnige omgeving. Alle vormen van het vrouwelijk lichaam en alle bijzondere afwijkingen hebben haar altijd gefascineerd en geïnspireerd.

Haar hologram “Venus van Willendorf” (1991) laat een forse naakte dame zien, met vormen die overeenkomen met het prehistorische vruchtbaarheidssymbool, dat onder de naam Venus van Willendorf wereldberoemd is geworden. Het werk van Harriet Casdin-Silver (1925-2008) heeft een kunstzinnig karakter en wordt zeer gewaardeerd bij museumcuratoren en verzamelaars van 3D hologrammen.


Gerelateerde artikelen