Het 150-jarig bestaan van de Duitse Jeugdherbergen (2)

17 augustus 2024

De collectie kenmerkt zich door de rijkdom aan bijzondere aspecten, zowel inhoudelijk als door de fotogeschiedenis. Naast vele familiefoto's, handgekleurde foto's van schoolwandelingen rond 1910, bevat de collectie meerdere hoogwaardige motieven uit Schirrmanns tijd als soldaat in de periode 1914-1918, talrijke portretfoto's van jonge trekvogels, en - vanaf Altena Castle - een dichte documentatie van de bouw en uitbreiding van jeugdherbergen in heel Duitsland.

Het 150-jarig bestaan van de Duitse Jeugdherbergen (2)

Wanderwelten

Meer dan 3.000 afbeeldingen zijn online te zien in het archief van LWL Mediacentrum Westfalen. Het uit de nalatenschap vervaardigde boek “Wanderwelten” presenteert 150 van de mooiste foto's uit deze fotocollectie uit de periode tussen 1900 en 1935 en aangevuld met enkele latere motieven en is dit boek het 13e deel in de serie “Uit de Westfaalse beeldcollecties" van het LWL Mediacentrum.

De geselecteerde historische foto’s werden vooraf eerst door een digitale restauratietechniek weer geschikt gemaakt voor publicatie. Alle zwart-witfoto's zijn afgedrukt met behulp van het uitgebreide duotoonproces. De presentatie van de publicatie vond plaats in de locatie van de Jeugdherberg aan de Aasee in Münster.

Bij het fotoboek is een foto-expositie ontwikkeld, die in de jeugdherbergen in het gebied Westfalen-Lippe wordt getoond. Het fotoboek dient tevens als eerbetoon aan het gedachtengoed en de initiatieven van beide pioniers van het jeugdwerk en het opzetten van locaties voor educatie, sociale contacten, vriendschappen en het omgaan met historie, cultuur en natuur. Het fotodocument is verkrijgbaar bij de reguliere boekhandel, de uitgever en via de westfalen-medien-shop.lwl.org.

ISBN 978-3-949076-25-1, “Wanderwelten”, Markus Köster, Stephan Sagurna en Christiane Cantauw, Tecklenborg Verlag, 2024, 176 pagina’s, € 24,80.


Gerelateerde artikelen