Het conserveren van fotografie collecties (2)

29 juni 2024

Aan het gebruik van de innovatieve methoden, middelen en technieken ging veel onderzoek en het opdoen van voldoende ervaring vooraf. De verzamelde kennis en ervaring uit de technische en wetenschappelijke onderzoeken voor het conserveren zijn onlangs door Getty Publications in het prachtig uitgevoerde en geïllustreerde Engelstalige studie- en informatieboek ‘Preventive Conservation of Photograph Collections’ weergegeven.

Het conserveren van fotografie collecties (2)

Preventive Conservation of Photograph Collections

Door de uitgebreide behandeling van de meest voorkomende onderwerpen, technieken en systemen, heeft de inhoud van dit nieuwe boek het beeld van een referentiebron gekregen. De praktische onderwerpen worden zeer uitgebreid behandeld in vijf samenhangende hoofdstukken. De auteur bespreekt in het eerste hoofdstuk de kwetsbaarheid van fotopapier en van foto’s en geeft een beeld van de meest voorkomende aantastingen en beschadigingen van lichtgevoelige fotomaterialen.

Ook het opslaan van onbelichte en belichte materialen komt uitstekend in beeld. Lichtgevoelige fotomaterialen zijn gevoelig voor onder meer atmosfeer, temperatuur, luchtvochtigheid en vele chemische stoffen. Voor een optimale conservering is het noodzakelijk orde op zaken te stellen en de collectie zeer gedetailleerd te beschrijven. Speciale aandacht is er voor het gebruik en de invloed van kunstlicht op de foto’s tijdens het exposeren. De gids geeft de specifieke eigenschappen van veel gebruikte lichtbronnen en bespreekt de moderne toepassing van glasvezels.

De auteur geeft tenslotte een gedegen beeld van het nieuwe digitale tijdperk en de nieuwe registratietechnieken, die samenhangen met het conserveren van fotocollecties. De praktische gids voor het restaureren en conserveren van verzamelde fotocollecties sluit af met een verklarende woordenlijst en een uitgebreid register met trefwoorden. Deze praktische gids is uitermate geschikt voor het gebruik door curators, conservators, restaurateurs, beheerders van collecties en voor directeuren van musea.

ISBN 0 89236 701 6, “Preventive Conservation of Photograph Collections”, Bertrand Lavédrine, Getty Publications, 2003, 286 pagina’s


Gerelateerde artikelen