Het draaiboek van een film als tentoonstellingsconcept

16 februari 2016

In 1961 regisseerde Alain Resnais de film “Het laatste jaar in Marienbad” en schreef daarmee geschiedenis door het bijzondere script en de kunstzinnige inhoud van het draaiboek. De film is geheel gebaseerd op de avantgardistische roman van schrijver Alain Robbe-Grillet met traditionele structuren van tijd, plaats en toevalligheden. Het avantgardistische pionierswerk speelt met beeldspraak, architectonische lijnen, geometrische vormen en zich herhalende compositorische grondprincipes.

Het draaiboek van een film als tentoonstellingsconcept

Deze ook internationaal succesvolle film heeft een kunstzinnige inhoud, die ook vandaag ac-tueel en relevant is. De gelijknamige expositie toont delen uit het omvangrijke draaiboek met vele werkfoto’s en foto’s uit de film. Ook is er een overzicht van affiches met de aankondiging van de film. De expositie speelt in op de atmosfeer, die de film oproept of veroorzaakt.

De spanning in de film speelt zich af tussen droom en werkelijkheid. Aan het expositie, die tot en met 13 maart 2016 in Bremen blijft, is werk van onder andere Giorgio de Chirico, Paul Delvaux, René Magritte en Gerhard Richter toegevoegd. Deze werken zorgen voor een illusionistische ruimtelijke sfeer. Ook de vele andere werken en foto’s dragen bij aan een mooie tentoonstelling.

ISBN 978-3-86832-284-2, “Letztes Jahr in Marienbad. Ein Film als Kunstwerk”, Christoph Grunenberg en Eva Fischer-Hausdorf, Wienand Verlag, 2015, 288 pagina’s.

Kunsthalle Bremen, Am Wall 207, D-28195 Bremen, www.kunsthalle-bremen.de.


Gerelateerde artikelen