Het filmtheater van de toekomst

29 juli 2024

De structuur van de filmkunst heeft zich in de laatste jaren op een zeer radicale wijze gewijzigd. De golf aan nieuwe beeldtechnieken, apparaten en revolutionaire multi-mediamaterialen heeft gezorgd voor deze omwenteling. In de internationale tentoonstelling Future Cinema werd voor de eerste maal in de geschiedenis van de beeldtechniek een compleet beeld getoond van de vooruitgang en de toekomst van de video, de film en het gebruik van de computer voor het ontwerpen, produceren, bewerken en vertonen van beelden.

Het filmtheater van de toekomst

Future Cinema

Als gastheer voor dit aantrekkelijke concept trad het Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe ZKM op. Tijdens de ruim vier maanden durende expositie vonden vele congressen, demonstraties, presentaties en diverse workshops plaats. De film van celluloid heeft in ruime mate al plaatsgemaakt voor het video en het digitale beeld. Het gebruik en het bewerken van licht en kleur zijn in een bijzonder perspectief gekomen.

Filmprojectoren worden beamers en het filmdoek wordt een LCD-scherm. De moderne en inventieve beeldmedia gaan een onstuitbare toekomst in. De tweedimensionale beelden op het platte vlak worden omgevormd tot het multidimensionale vlak met 3D-beelden en holografische beelden. Ruim na afloop van de gewaardeerde tentoonstelling verscheen het gelijknamige boek onder de subtitel “The Cinematic Imaginary after Film” in een zeer forse omvang.

In de rijk geïllustreerde teksten krijgt de lezer een uitstekend beeld van het verleden, het heden en de toekomst van de film en de moderne beeldtechnieken. Meerdere auteurs grijpen terug op de ontwikkeling van de stereoscopie en andere 3D-beeldtechnieken. Ook geven zij de lezers een gedetailleerde kijk in de keukens van de video- en filmindustrie en het gebruik van optische technieken voor bewerkingen van beelden en virtual reality. Het zeer interessante beeld- en leesboek verdient zeker een plaats in foto- en filmtechnische opleidingen en als studiemateriaal in meerdere trainingen en instructies voor het gebruik van moderne en innovatieve 2D en 3D beeld- en registratietechnieken.

ISBN 0 262 69286 4, “Future Cinema”, Jeffrey Shaw en Peter Weibel, The MIT Press, 2003, 640 pagina’s.

ZKM - Zentrum für Kunst und Medientechnologie, Lorenzstrasse 19, D-76135 Karlsruhe, www.zkm.de.


Gerelateerde artikelen