Het functioneren van onze zintuigen

25 maart 2025

In het Duitstalige boek “Physiologie der Sinne” heeft uitgever Spektrum der Wissenschaft vanuit haar populair wetenschappelijke tijdschriften een serie thematische artikelen bijeengebracht. De serie van 16 reeds eerder gepubliceerde artikelen geven een beeld van het functioneren van onze zintuigen. De samenstellers van de nieuwe bundel, H.P. Zenner en E. Zrenner, bespreken in een uitgebreide inleiding de achtergronden over onder andere de zintuigen horen, evenwicht, zien en ruiken. Ondanks de op zichzelfstaande artikelen heeft het geheel toch het karakter van een complete behandeling.

Het functioneren van onze zintuigen

Physiologie der Sinne

In de eerste artikelen gaan de verschillende auteurs in op het samenspel van het gehoororgaan en het evenwichtsgevoel, de paradoxen van onze waarneming en van ons gehoor en het ultrasone geluid van de vleermuis. Ook is er bijzondere aandacht voor implnateerbare gehoorprothesen en voor de verwonderlijke werking van het evenwichtsorgaan en het oriënteringszintuig. Het artikel beschrijft meerdere experimenten. Heel boeiend en leerzaam is het artikel over het verminderen van het gezichtsvermogen bij het ouder worden. Het accommoderen verloopt moeilijker en een bril is veelal noodzakelijk. Prachtige kleurenplaatjes en microscopische opnamen van het oog versterken de waarde van dit artikel.

Het functioneren van onze zintuigen - 2 Het functioneren van onze zintuigen - 3 Het functioneren van onze zintuigen - 4
De Kanizsa-driehoek is een imaginair figuur, dat ondanks het ontbreken van de complete contouren alleen bij een normaal functionerende visuele cortex zelfstandig ontstaat. Dergelijke optische verschijnselen geven veel informatie over het functioneren van onze visuele waarneming.

Hoe de staafjes en kegeltjes op licht en donker, respectievelijk op kleuren reageren wordt helder en op een wetenschappelijke wijze verklaard. Andere accenten zijn het functioneren van het netvlies van het oog, de werking van het waarnemingssysteem en van de visuele cortex en het artikel “Compensatie van de blinde vlek”. Over de ontdekking van de reukreceptoren en het functioneren ervan vindt de lezer een uitgebreid artikel. Het boek eindigt met twee artikelen over de zenuwcellen, een literatuuroverzicht en een trefwoordenregister. Een interessant en leerzaam boek voor iedereen die belangstelling heeft in de achtergronden en de werking van onze zintuigen.

ISBN 3-86025-251-8, “Physiologie der Sinne”, Spektrum Akademischer Verlag, 1994, 167 pagina’s.