Het gebruik van kleur in de fotografie was een revolutie (1)

6 maart 2025

Vanaf de komst van zwart-wit-fotografie domineerde bij velen de drang naar het toevoegen van kleur in de wereld van de fotografie. De eerste handmatig ingekleurde unieke foto’s ontstonden al halfverwege de 19e eeuw. Dat zorgde in de wereld van het net gepresenteerde fotografische proces in de vorm van de allereerste experimentele foto-opname ter wereld met een herkenbaar beeld op lichtgevoelig fotomateriaal door Joseph Nicéphore Niépce in 1826 en is internationaal bekend als de uitvinder van de fotografie.

Het gebruik van kleur in de fotografie was een revolutie (1)

True Colors

Het was pas in het jaar 1839 dat besloten werd om dat jaar te benoemen als het jaar van de ontdekking van de fotografie. Al snel daarna zochten meerdere wetenschappers, onderzoekers en chemici naar een methode om de foto’s in kleur te realiseren. Overal ontstonden verschillende kleurprocessen als een nieuwe, kleurrijke kosmos die de hele visuele cultuur ingrijpend veranderde. Het bereik reikt van individuele exemplaren uit begindagen tot de komst van de massamarkt van kleurenfotografie op een positief-negatief basis.

Het gebruik van kleur in de fotografie was een revolutie (1) - 2 Het gebruik van kleur in de fotografie was een revolutie (1) - 3 Het gebruik van kleur in de fotografie was een revolutie (1) - 4
Ook via het thema Foto & Fotografie komen postzegelverzamelaars telkens op de hoogte van historische en moderne ontwikkelingen in de fotografie.

De catalogus bij de expositie “True Colors” beschrijft het uiterst spannende verloop van deze ontwikkeling en presenteert de diverse en weinig bekende technieken, methoden en toepassingen. “Hoe is de kleur op de foto gekomen?” De expositie “True Colors - Color in Photography from 1849-1955” beantwoordt deze vraag aan de hand van uitzonderlijke werken uit de Albertina-fotocollectie. De behoefte aan kleur in foto’s domineerde al vroeg de wereld van de fotografie. “True Colors” volgt het ontstaan van de kleurenfotografie en toont vanuit een historisch perspectief hoe media, bewerkte beelden en nieuwe technologieën onze kijk op de wereld veranderen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7774-4532-8, “True Colors”, Anna Hanreich, Astrid Mahler en Paul Maercker, Hirmer Verlag, 2025, 200 pagina’s, € 49,90.