Het gebruik van lasers in wetenschap en techniek

11 oktober 2014

Vijftig jaar geleden, in mei van het jaar 1960, straalde het licht van de laser voor de eerste maal in een laboratorium. Deze door de mens gerealiseerde kunstmatige lichtbron heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De fascinerende afgelegde weg in de ontwikkeling van wetenschap en techniek is op een overzichtelijke wijze weergegeven en toegelicht in het nieuwe compacte boekje “Laser”. Door voorbeelden uit de praktijk heeft de inhoud waarde voor docenten en studenten natuurkunde en optica.

Het gebruik van lasers in wetenschap en techniek

Laser in Wissenschaft und Technik

Maar ook geïnteresseerden in het bewerken van materialen met de laser vinden een schat aan praktische gegevens. Hoe de basis voor de ontdekking van de laser werd gelegd is tevens aangegeven in de inleiding van het theoretische gedeelte. De basis voor de ontdekking en productie van de laser lag in het jaar 1917 door een baanbrekende verhandeling van Einstein. Ook de werking en de eigenschappen van de laser zijn uitgebreid behandeld. Daarbij is het gebruik van formules, bewijzen en fysische eigenschappen tot een minimum beperkt. Alle hedendaagse toepassingsgebieden van de laser zijn benoemd en voorzien van gedetailleerde beschrijvingen en voorbeelden uit onder andere de gebieden van communicatie, materiaalbewerkingen, medische technieken, gezondheidskunde en consumentenelektronica. Het geheel is een leuk en interessant leerzaam boekje.

ISBN 978-3-8274-2427-3, “Laser in Wissenschaft und Technik”, Wolfgang Radloff, Spektrum Akademischer Verlag, 2010, 153 pagina’s.