Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (1)

8 september 2024

Tot en met 30 september 2024 presenteert de gebroeders Grimm-stad Steinau an der Straße een uitgebreide collectie van meer dan 500 werken van Salvador Dalí (1904-1989) in het Gebroeders Grimm-huis en in het stadhuis. De expositie bestrijkt Dalí’s gehele creatieve fase van de kindertijd tot het overlijden van één van de meest veelzijdige en besproken kunstenaars van de 20e eeuw. Er zijn afbeeldingen, sieraden, sculpturen, foto’s, porselein en kleding te zien, maar ook meubels die door Dalí zijn uitgevoerd of ontworpen of aan hem gerelateerd zijn.

Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (1)

Salvador Dalí: Leben und Werk

Door zijn zelfdramatisering verdeelde hij de kunstwereld echter snel in voor- en tegenstanders. Het is zeer zeker dat veel van zijn belangrijkste werken qua design en originaliteit van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Het was zijn wens om vooral droomscènes te schilderen die absurde motieven laten zien die nooit zo kunnen zijn, maar die dankzij de hoge mate van realistische weergave levensecht lijken. Het nieuwe boek “Dalí: Leben und Werk” geeft een overzicht van het leven en werk van de schilder.

Terwijl er veel auteurs de vreemdheid, uitzonderlijkheid en waanzin van de kunstenaar benadrukken, geeft de auteur en kunsthistoricus Michael Imhof Dalí’s een overzicht van zijn oeuvre als resultaat van zijn levensomstandigheden, de kunstontwikkeling die hem omringde en zijn super genialiteit. Zijn esthetische gevoeligheden, zijn creativiteit en soms schaamteloosheid, zijn ambitie en harde werk, produceerden een kunstuiting die ongeëvenaard is.

Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (1) - 2 Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (1) - 3 Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (1) - 4
De postzegelverzamelthema’s “Salvador Dalí” en het “Surrealisme” zijn eng met elkaar verbonden en zullen nog jarenlang veel nieuwe filatelistische juwelen opleveren en worden verzameld.

Salvador Dalí was een heel belangrijke schilder en beeldhouwer van de 20e eeuw. Met zijn excentrieke persoonlijkheid heeft hij altijd het ideaal van een werelds leven nagestreefd en zichzelf weten te transformeren van een beroemde kunstenaar tot de mythe die we als kunstliefhebber allemaal wel kennen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7319-1406-8, “Salvador Dalí: Leben und Werk”, Michael Imhof, Michael Imhof Verlag, 2024, 272 pagina’s, € 39,95.

Museum Brüder Grimm-Haus, Brüder Grimm-Haus-Straβe 80, D-36396 Steinau an der Straβe, www.brueder-grimm-haus.de.


Gerelateerde artikelen