Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (2)

9 september 2024

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domènech werd geboren op 11 mei 1904 in Figueres, Catalonië. Zijn vader was een notaris, met een streng en sober karakter, met wie Dalí zijn hele leven verschillende conflicten had. Zijn moeder speelde daarentegen de rol van ondersteuner van haar zoon, ze moedigde hem aan en hield van zijn artistieke vaardigheden en talent. De kunstenaar had dezelfde naam als zijn oudere broer, die voor de geboorte van Dalí stierf.

Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (2)

Salvador Dalí: Leben und Werk

Zijn ouders vertelden hem, toen hij amper vijf jaar oud was, dat ze er vast van overtuigd waren dat hij de wedergeboorte van zijn broer was. Dat sprak hem zozeer aan dat het een relevant element werd in de vorming van zijn persoon. Dalí toonde van jongs af aan een kunstzinnig talent te hebben. Zijn moeder overleed in 1921 toen hij 16 was. In 1922 besloot hij zijn studie te vervolgen aan de Academie van San Ferdinando in Madrid.

Dat was de periode waarin hij de cinematograaf Luis Buñuel en de dichter Federico Garcia Lorca ontmoette. De samenwerking met onder andere Luis Buñuel inspireerde Dalí tot zijn karakteristieke snor, die later een onmiskenbare handtekening van de kunstenaar zou worden. In die periode ging zijn interesse uit naar verschillende artistieke stromingen als die van de metafysische schilderkunst en van het kubisme.

Hij reisde veel, en tijdens zijn reizen naar Parijs tussen 1926 en 1929, ontmoette Dalí belangrijke kunstenaars uit die tijd, zoals de schilder Pablo Picasso, die hij hoog in het vaandel voerde. In die jaren liet hij zich inspireren door het impressionisme, het futurisme en het kubisme. Ook kende hij de schilder en beeldhouwer Joan Miró, de dichter Paul Éluard en de schilder René Magritte, die Dalí in contact brachten met de surrealistische beweging, die het onderbewuste als basis had.

Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (2) - 2 Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (2) - 3 Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (2) - 4
De postzegelverzamelthema’s “Salvador Dalí” en het “Surrealisme” zijn eng met elkaar verbonden en zullen nog jarenlang veel nieuwe filatelistische juwelen opleveren en worden verzameld.

Gestimuleerd door het ‘psychisch automatisme’ van André Breton, theoretiseerde Dalí zijn persoonlijke techniek die bekend staat onder de naam ‘achterdochtige-kritische methode’. Deze methode geeft het onderbewustzijn een stem, bevrijdt de creativiteit en geeft ruimte aan het irrationele deel van een persoon, aan zijn instinct en aan zijn dromen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7319-1406-8, “Salvador Dalí: Leben und Werk”, Michael Imhof, Michael Imhof Verlag, 2024, 272 pagina’s, € 39,95.

Museum Brüder Grimm-Haus, Brüder Grimm-Haus-Straβe 80, D-36396 Steinau an der Straβe, www.brueder-grimm-haus.de.


Gerelateerde artikelen