Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (3)

10 september 2024

Sigmund Freuds theorieën over de psychoanalyse hadden grote invloed op de psyche van Dalí en veroorzaakte beelden die voortkomen uit echte objecten, maar die op een onlogische manier door de kunstenaar worden gepresenteerd, zoals in onze dromen. De aanwezigheid van droompersonages in de werken van Dalí stond echter in contrast met de klassieke techniek, gebruikt door kunstenaars die typisch waren voor de Renaissance.

Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (3)

Salvador Dalí: Leben und Werk

In 1929 had Dalí een belangrijke ontmoeting met Elena Ivanovna Diakonova, nu beter bekend als Gala, die haar huwelijk met de dichter Éluard beëindigde, om zijn vrouw en muze te worden. Dalí werd één van de belangrijkste leden van de surrealistische beweging. De periode 1930 tot 1940 vormde de sleutel tot het succes van Dalí, in 1936 verscheen hij op de cover van “Time” en vond een expositie plaats in het MOMA in New York.

De auteur Michael Imhof beschrijft van jaar tot jaar de belangrijkste feiten en gebeurtenissen in het leven van Dalí met zijn muze Gala. Dalí was ook gevoelig voor bijzondere wereldgebeurtenissen. De explosie van de atoombom in Hiroshima schokte hem en in zijn werk werd dat zichtbaar. Zijn aandacht voor ‘nucleaire mystiek’ werd gewekt. De werken uit deze periode gingen over religieuze, historische, technische en wetenschappelijke thema's, gecombineerd met de techniek van nauwgezette details met fantastische en onbeperkte componenten.

Belangrijk was ook de oprichting van Dalí’s museum in Figueres, dat later het Dalí Theater-Museum werd, en dat geopend werd in 1974. Het jaar 1980 betekende het einde van zijn carrière als gevolg van een motorische stoornis waardoor hij permanente trillingen kreeg, en hij één van zijn beste communicatieve vaardigheden verloor. In 1982 overleed Gala en nauwelijks twee jaar later was hij betrokken bij een ernstige brand waarna hij melding maakte van brandwonden die hem in een rolstoel dwongen. Dalí stierf op 23 januari 1989 op 84-jarige leeftijd aan hartfalen. Zowel de expositie als het prachtig verzorgde kunstboek zijn bijzondere aandachtstrekkers voor studenten en docenten, kunstkenners en liefhebbers van Dalí’s kunst en het surrealisme.

Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (3) - 2 Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (3) - 3 Het leven en werk van Dalí uitgebreid in beeld gebracht (3) - 4
De postzegelverzamelthema’s “Salvador Dalí” en het “Surrealisme” zijn eng met elkaar verbonden en zullen nog jarenlang veel nieuwe filatelistische juwelen opleveren en worden verzameld.

ISBN 978-3-7319-1406-8, “Salvador Dalí: Leben und Werk”, Michael Imhof, Michael Imhof Verlag, 2024, 272 pagina’s, € 39,95.

Museum Brüder Grimm-Haus, Brüder Grimm-Haus-Straβe 80, D-36396 Steinau an der Straβe, www.brueder-grimm-haus.de.


Gerelateerde artikelen