Het optische en visuele spel van verborgen afbeeldingen

9 juni 2019

Van het succesvolle en informatieve boek “Visual allusions: pictures of perception”, van de Britse auteur, journalist, grafisch ontwerper, kunstenaar en illusionistisch expert Nicholas Wade, verscheen onlangs een moderne herdruk. Een boek vol met speelse en magische tekeningen, vormen en afbeeldingen waarin het visuele en optische spel van verborgen afbeeldingen en teksten centraal staat. De eerste uitgave is in 1990 tot stand gekomen en is inmiddels ook een tweede druk volledig uitverkocht.

Het optische en visuele spel van verborgen afbeeldingen

Visual Allusions

Door vragen uit de markt, opleidingsinstituten, studenten, docenten en liefhebbers van zien, waarnemen en visuele illusies is het boek weer verschenen met een gelijke inhoud in een nieuw ontworpen omslag. Het boek gaat over kunst, illusies en het spel van het integreren van herkenbare of te herkennen foto’s, tekeningen en teksten van bekende of minder bekende personen, woorden en begrippen in ogenschijnlijk illusionistisch bedoelde afbeeldingen.

Het samenspel tussen klassieke en moderne illusies levert vermakelijk nieuwe afbeeldingen op, die veelal ook zoekplaatjes zijn geworden. Nicholas Wade heeft een techniek ontwikkeld, waarmee hij soms op een eenvoudige wijze afbeeldingen in elkaar kan laten opnemen. Het portret van Freud is daarvan een duidelijk voorbeeld en kan dienen als inspiratiebron om zelf ook aan de slag te gaan met het ontwerpen en realiseren van deze fascinerende kunstwerkjes.

Het optische en visuele spel van verborgen afbeeldingen - 2
De gepresenteerde serie literaire portretten bevat een leuke afbeelding met de tekst “superego” en een daarin verwerkt portret van Sigmund Freud. Afbeelding uit de publicatie Visual Allusions.

In zijn uitgebreide inleiding geeft de auteur aan dat het proces van perceptie de combinatie is van visuele kunst en visuele wetenschap. Het creatieve product van de kunstenaar wordt getoond, terwijl de wetenschapper het product nader onderzoekt. Opvallend is het echter wel dat de historie rondom het fenomeen van visuele illusies laat zien dat juist wetenschappers creatief zijn in het ontdekken en creëren van illustraties met visuele en optische illusies. In het eerste hoofdstuk gaat de auteur uitgebreid in op het vermakelijke kunstwerk met de pijp van Magritte. Met de unieke ontwerpen en de beschrijvingen over achtergronden mag dit boek niet ontbreken in bibliotheken en in opleidingen Perceptie.

ISBN 978-1-138-20513-0, “Visual Allusions”, Nicholas Wade, Routledge Publishing, 2017, 288 pagina’s.