Het periodiek systeem vormt een basis voor de scheikunde

29 december 2022

In de educatieve reeks “Was ist was” verschijnen regelmatig nieuwe onderwerpen en thema’s, die veelal een relatie hebben met het onderwijs. Ook zorgt de uitgever ervoor dat oudere uitgaven worden voorzien van nieuwe kennis, ervaringen en wetenswaardigheden uit de specifieke vakgebieden of over behandelde onderwerpen. De signalen van gebruikers van de informatieve en leerzame boeken uit de reeks worden tevens behandeld en besproken in een redactieteam.

Het periodiek systeem vormt een basis voor de scheikunde

Elementar!

De ontwerpers van deze les- en leerboeken passen inhoud en opmaak van eerder verschenen titels telkens aan op basis van moderne eisen, methoden en wensen uit het onderwijs. Voor de eerste lessen scheikunde ligt in het algemeen de basis bij het periodieke systeem van de scheikundige elementen. Het nieuwe leer- en referentieboek “Elementar!” behandelt op overzichtelijke en heldere wijze stap voor stap de grondbeginselen van het ontstaan van de eerste verkennende systemen van het ordenen van de toen pas ontdekte elementen.

De auteur heeft de bouwstenen voor een complete inhoudelijke behandeling van het moderne periodieke systeem der elementen gebundeld in vier op elkaar aansluitende hoofdstukken. De titels van deze hoofdstukken zijn: “De opkomst van de scheikunde”, “Het ordenen van de elementen”, “Nieuwere atoommodellen” en “Het periodiek systeem der elementen als een praktisch instrument”. De auteur geeft in het eerste hoofdstuk zijn korte persoonlijke definitie van het begrip scheikunde: “chemie is verandering, de verandering van materie”.

Eeuwenlang probeerden alchemisten achter de geheimen van de materie te komen. Zij waren lange tijd op geluk en toeval aangewezen. Door de kennis van de atoomtheorie konden onderzoekers de eigenschappen van de materie beter begrijpen en in kaart brengen. Het boek laat de lezer voorts kennismaken met historische feiten en gebeurtenissen, die hebben bijgedragen om de scheikunde (chemie) tot een volwaardig en onmisbaar vakgebied te ontwikkelen.

In die ontwikkeling speelden de wetenschappers als Antoine-Laurent Lavoisier, Jöns Jakob Berzelius, Hennig Brand, John Dalton, Humphrey Davy en Robert Bunsen een belangrijke rol. In de zoektocht naar een alles omvattend systeem waren pioniers als Lothar Meyer, Johann Döbereiner en de beroemde Dmitri Mendelejev op de goede weg. Hoe het eindelijk tot een compleet hedendaags systeem is gekomen is helder verklaard in dit voortreffelijke studieboek, met een schat aan leerzame afbeeldingen.

ISBN 978-3-7886-7697-1, “Elementar!”, Manfred Baur, Tessloff Verlag, 2022, 64 pagina’s, € 14,95.


Gerelateerde artikelen