Het wonder van geometrie in een wiskundige context (1)

9 maart 2021

Volgens de auteur David Acheson van het avontuurlijke en ontdekkingsboekje “The Wonder Book of Geometry” is de snelste weg om wiskunde leuk te vinden, het op speelse wijze bestuderen van geometrie. David Acheson gelooft namelijk sterk dat geometrie hiervoor een uitstekende basis vormt en neemt daarvoor alle lezers mee op een levendige reis door het onderwerp vanaf het oude Griekenland tot het heden.

Het wonder van geometrie in een wiskundige context (1)

The Wonder Book of Geometry

Direct al komen uitdagende vragen op als: “Hoe kunnen we er zeker van zijn dat de stelling van Pythagoras echt wel waar is?, Waarom is de ‘hoek in een halve cirkel’ altijd 90 graden? en Hoe kunnen raaklijnen helpen bij het bepalen van de snelheid van een kogel?” De reis is op een speelse wijze rijk geïllustreerd, alsof er met een krijtje op een schoolbord is getekend.

Maar ook wiskundig geconstrueerde figuren, getekende verklaringen, afbeeldingen van historische figuren en reproducties uit oude wiskundeboeken geven lezers veel informatie over wiskundige vraagstukken en oplossingen. Hij legt een nadruk op een elegante deductie en praktische toepassingen en laat zien dat geometrie een snelste weg kan bieden naar de hele geest van de wiskunde.

Bij het doornemen van de informatieve leerstof komen we het eigenzinnige en het onverwachte in de wiskunde tegen, ontmoeten we de grote en grootste persoonlijkheden die erbij betrokken zijn en ontdekken we de mooiste verrassingen in de wiskunde. Met aanstekelijk enthousiasme brengt de auteur ook talloze puzzels, curiositeiten en voorbeelden van praktische toepassingen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-0-19-884638-3, “The Wonder Book of Geometry”, David Acheson, Oxford University Press, 2020, 279 pagina’s.


Gerelateerde artikelen