Hoe je ogen flink bedriegen toont uitgave Quest

18 januari 2015

In het septembernummer presenteert het tijdschrift Quest (09/2013) weer een groot artikel over het fenomeen optisch bedrog. Op de voorzijde van Quest een voorproef van een interessante en informatieve bijdrage over plaagstoten voor onze optische en visuele waarneming en het testen van de werking van onze hersenen. Zij staan onder hoogspanning bij het zien van reuze afwijkingen in unieke visuele beelden.

Hoe je ogen flink bedriegen toont uitgave Quest

Quest 09-2013

Bij het kijken naar de afbeelding van de titelzijde zijn je ogen nauwelijks rustig te krijgen. Ze springen van beneden naar boven en andersom! Pas na een concentratie op de vreemde afbeelding wordt het wat rustiger. Je ogen registreren het vreemde beeld en je brein probeert er iets moois van te maken. Na de omslag is er een 3D decor van de Fransman François Abélanet door zijn prachtige straattekening in Lyon. Het artikel “Geloven is zien” start met een zeer kleurrijke foto van een groenachtige kikker.

In werkelijkheid is het een samenstel van vijf beschilderde vrouwen. Klassieke optische illusies worden behandeld en de achtergronden in onze waarneming zijn uitgebreid verklaard aan de hand van de resultaten van recent beschikbaar gekomen promotieonderzoek. Natuurlijk is er aandacht voor de vaas met twee gezichten en de Necker-kubus. Ook het verschijnsel van het zelf invullen van ontbrekende delen van beelden zorgt voor verrassende en leerzame momenten in onze waarneming.

In kadertjes geeft de auteur wetenswaar-digheden over bekende optische illusies. Leerzaam is tevens de kennis over het syndroom van Charles Bonnet, waarbij het brein zelf maar allerlei beelden op basis van ervaringen creëert. Voor liefhebbers van optische en visuele illusies en andere visuele fenomenen een leerzame uitgave.


Gerelateerde artikelen