Hoe onze ogen zien en waarnemen

30 augustus 2013

In de serie Willi Wills Wissen informatieve boeken verscheen onlangs deel 19 met het thema Ogen en Zien. Alle boeken in de serie zijn gebaseerd op het succesvolle gelijknamige TV-programma. De boeken zijn compact en staan boordevol leuke en wetenswaardigheden over het specifieke onderwerp of thema. Alles wat jongeren willen weten over onze visuele perceptie is in dit informatieve boek beschreven en voorzien van prachtige afbeeldingen.

Hoe onze ogen zien en waarnemen

Willi Wills Wissen: Wie unsere Augen sehen

De auteur bespreekt in het eerste gedeelte de uitstraling die van ogen kunnen uitgaan, zoals die van een harde blik, geschrokken en vermoeide ogen en boze ogen. Daarna bespreekt zij het nut en de werking van de pupil en het hoornvlies. Aan de hand van een model van een oog zien de lezers de verschillende onderdelen van het oog. Met hulp van een afbeelding kan de lezer de aanwezigheid van de blinde vlek op het netvlies ervaren. Natuurlijk is niet alle informatie die wij waarnemen volledig nieuw. Een deel ervan is opgeslagen in ons brein. Het verschijnsel van optische illusies is aangegeven aan de hand van een aantal voorbeelden. Enkele zeer bekende oogafwijkingen zijn duidelijk behandeld. Ook de moderne hulpmiddelen als de lens en de bril zijn niet vergeten. Hoe de mens en vooral het dier in het donker kunnen zien is boeiend om te weten. Sommige dieren gebruiken de truc van camouflage om de vijand te misleiden en andere zijn gezegend met zeer grote bolle ogen om alles te zien en snel te kunnen reageren. Er zijn ook dieren die de bewegingen zowel links als rechts gelijktijdig in de gaten kunnen houden. Jachtdieren kunnen met hun ogen dieren op grote afstand zien en hun kans op succes snel schatten. Er zijn helaas personen met een kunstoog en met maar één werkend oog. Soms is het niet te zien dat iemand een kunstoog heeft. De lezer ziet op een foto het maken van zo’n oog. Stereoscopisch zien is een belangrijke eigenschap in de menselijke visuele waarneming en is noodzakelijk om op een gezonde manier diepte te zien. Uitgebreid aandacht is er voor de wereld van blinden en slechtzienden en Braille. Het brailleschrift is door Louis Braille gemaakt om ook blinden te laten lezen en te laten communiceren door zijn schrift. Het geheel is een zeer leerzaam boekje over onze visuele waarneming geworden.

ISBN 978-3-8339-2720-1, “Willi Wills Wissen: Wie unsere Augen sehen”, Veronika Straaß, Baumhaus Verlag, 2008, 45 pagina’s.


Gerelateerde artikelen