Holografie ook voor fotografen

28 oktober 2024

Bij uitgeverij Focal Press verscheen een boek dat specifiek over holografie gaat. Bovendien is het een bijzonder boek door de opzet en de gekozen doelgroep. Het boek “Holography for photographers” van John Iovine is direct gericht op fotografen die iets willen leren van de holografie. In z’n introductie geeft de auteur aan dat de lezer niet noodzakelijk een fotograaf behoeft te zijn om de inhoud van het boek te kunnen begrijpen en te kunnen toepassen.

Holografie ook voor fotografen

Holography for photographers

Belangstellenden die echter al kennis van zaken hebben over licht en verlichting, composities en compacte fotografische opstellingen hebben wel al veel in huis om het geheel sneller te begrijpen. Ondanks de presentatie van de theorie van de holografie in 1948 en het feit dat dit inmiddels al 75 jaar geleden plaatsvond wordt de holografie nog steeds beschouwd als een nieuw en fascinerend beeldmedium.

De auteur geeft voorts in zijn introductie een compact beeld van de holografie als proces, van het gebruik, over het ontstaan en over de toekomst. In acht hoofdstukken zijn alle benodigde onderdelen voor het realiseren van hologrammen stap voor stap behandeld. Achtereenvolgens is op een eenvoudige wijze de grondbeginselen van interferentie, het lichtgevoelige filmmateriaal, het benodigde licht en een aantal holografische principes uitgelegd. Lastige verklaringen en bewijzen ontbreken. Er is sprake van een populaire uitleg. Natuurlijk is er aandacht voor de benodigde uitrusting en de keuze van de laserlichtbron. Een stabiele en trillingsvrije opstelling van de apparatuur en het optische systeem zijn noodzakelijk.

Via foto’s en tekeningen laat de auteur de eenvoudige opstellingen en de gebruikte materialen zien. Zelfs een prijslijstje ontbreekt niet. Aan het vervaardigen van een reflectiehologram is een compleet hoofdstuk gewijd. Het eerste hologram is nu volgens de instructies geschoten. Ook het vervaardigen van een transmissiehologram is beschreven. De auteur beschrijft tevens enkele varianten van genoemde type hologrammen om het kijkplezier te vergroten. In het hoofdstuk "Meer hologrammen" bespreekt de auteur het maken van onder andere een pseudokleur-hologram en een stereohologram. In een bijlage treft de lezer nuttige informatie aan over de lichtmeter, het spleetfilter, het testen van de stabiliteit van de opnametafel, over de chemicaliën en een trefwoordenregister. Het geheel is een nuttig boek geworden met handige tips en beschrijvingen om zelf aan de slag te gaan.

ISBN 0-240-80206-3, “Holography for photographers”, John Iovine, Focal Press, 1997, 153 pagina’s.