Hoofdlijnen van de cognitieve psychologie

16 mei 2024

Het Engelstalige studieboek “Essential Cognitive Psychology” is bestemd voor studenten in het voortgezette onderwijs, in universitaire opleidingen en voor geïnteresseerden in de achtergronden van de psychologie. Auteur Alan J. Parkin, onderzoeker aan de Universiteit van Sussex (UK), heeft helaas het eindresultaat van zijn bijzondere inspanningen niet meer mee mogen maken.

Hoofdlijnen van de cognitieve psychologie

Essential Cognitive Psychology

Op een duidelijke en begrijpbare wijze neemt hij zijn studenten en lezers mee op een studiereis door de lastige wereld van de psychologie. Mede door de vaak verrassende eenvoud van de heldere verklaringen van moeilijke onderwerpen en het gebruik van veel illustraties heeft dit boek een plaats gekregen tussen de algemene boeken over psychologie en de wetenschappelijke benaderingen van het onderwerp. In vijftien hoofdstukken zijn alle bekende begrippen uit de cognitieve psychologie behandeld.

Na een inleiding over het ontstaan van de psychologie, de “Gestaltpsychologie” (met Koffka, Kohler en Wertheimer als initiatiefnemers van deze stroming) en de bespreking van de nieuwe richting van de cognitieve neuropsychologiei, bespreekt de auteur het fenomeen van de visuele perceptie. Vele bij onze lezers bekende optische verschijnselen en optische illusies worden besproken. Vervolgens bespreekt de auteur de onderwerpen attentie, geheugen en herinneringen.

Ook komt het ontstaan en de werking van fantasie ruim in de aandacht. Illustraties met beelden van recente gebeurtenissen maken het geheel duidelijk. Het studieboek eindigt met de behandeling van de onderwerpen spraakherkenning, woordherkenning, het lezen en begrijpen, spreken en denken en tenslotte het oplossen van problemen. Elk hoofdstuk sluit af met een samenvatting van de leerstof, een opgave van aanvullende literatuur en een aantal te beantwoorden vragen. Een verklarende woordenlijst, een uitgebreide literatuurlijst en een trefwoordenregister sluiten dit compacte en leerzame studieboek af.

ISBN 0-86377-673-6, “Essential Cognitive Psychology”, Alan J. Parkin, Psychology Press, 2000, 354 pagina’s.