Ignacio Barraquer (1884-1965)

25 september 2023

De Spaanse oogarts Ignacio Barraquer is vooral bekend geworden om de bijdragen aan de vooruitgang van cataractchirurgie. Ignacio Barraquer Barraquer (1884-1965), geboren in Barcelona, Catalonië, Spanje, promoveert in de geneeskunde en behaalt de hoogste cijfers. Hij brengt een revolutie teweeg in de wereld van de oogheelkunde met de uitvinding van de erysiphake, een verstelbaar vacuümproducerend apparaat om de extractie van de kristallijne lens te vergemakkelijken.

Ignacio Barraquer (1884-1965)

Barraquer is bekend door de zuignap die staar aanpakt.

In 1923 volgt een benoeming tot hoogleraar Oogheelkunde aan de School of Medicine. Hij richt een oogheelkundige dienst op in het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau en opent later het Barraquer Ophthalmology Centre, het eerste single-specialisatiecentrum voor dit specialisme in Spanje. Hij ontwerpt het gebouw samen met architect en ontwerper Joaquín Lloret Homs en het wordt een opvallend bouwwerk in Barcelona vanwege de bouwstijl die de Art Deco en Bauhaus combineert.

Hij was de vader van oogarts Jose Barraquer, die bekend staat om zijn pionierswerk op het gebied van refractieve chirurgie. Hij vond meerdere chirurgische instrumenten en procedures uit waarbij de cataractchirurgie betrokken was, waarvan er vele naar hem zijn vernoemd. Bekend zijn de zuignap die staar verwijdert en het fijn afstelbare vacuümproducerende apparaat dat de verwijdering van de kristallijne lens mogelijk maakte. Naast zijn andere prestaties heeft Barraquer ook ontworpen en opgericht het Centrum van de Oogheelkunde Barraquer.


Gerelateerde artikelen