Illusionistische kunstwerken spelen met onze waarneming (3)

11 september 2020

De auteur vertelt ook over verschillende verhalen uit de kunstgeschiedenis waarin het zelfs mogelijk was om collega-kunstenaars te bedriegen. De lezers beleven verbluffende momenten bij het lezen van de verhalen. De techniek van trompe-l’œil is veelvuldig gebruikt in de schilderkunst en in bepaalde woongebieden in de wereld, om daarmee beelden te creëren, die meer sfeer en gezelligheid geven.

Illusionistische kunstwerken spelen met onze waarneming (3)

Der schöne Schein

In een geweldige opkomst zijn de festivals voor de zogenoemde street-art. In de inleiding leest de bezitter van dit zeer mooie kunstboek alles daarover als aanzet voor de gedetailleerde behandeling van de vijf aangegeven pijlers. Je gelooft je ogen niet! Een deur waar er geen is, fantastische uitzichten op de lucht of schedels die alleen vanuit een bepaalde hoek te zien zijn.

Sinds mensen schilderen, hebben ze geprobeerd kijkers voor de gek te houden door middel van kunstenaarschap en de hulp van optische effecten. Van de klassieke trompe l’œil, die lijkt snel uit te groeien tot een derde dimensie, tot bestrating die diepe ravijnen in het voetgangersgebied oproept, kent de kunst van het oogbedrog vooral een breed en gevarieerd aanbod.

Illusionistische kunstwerken spelen met onze waarneming (3) - 2 Illusionistische kunstwerken spelen met onze waarneming (3) - 3
Beide figuren op de zegels behoren inmiddels tot de groep klassieke visuele en optische illusies.

Met veel opgedane kennis van zaken over de geschiedenis van de kunst schrijft Florian Heine over illusionistische schilderkunst en neemt de toeschouwers mee op reis door werelden met ongelooflijke hallucinaties. Precies geschilderde kasten, unieke plafondschilderingen, anamorfosen, fotorealistische acrylschilderijen en levensechte sculpturen van de renaissance tot nu zijn samengebracht in dit voortreffelijke kunstboek, dat tegelijkertijd een blik biedt op populaire technieken als 3D streetpainting en gewenste graffiti.

Voor elke pijler selecteerde de auteur een aantal kunstenaars en koos één of meerdere werken uit het betreffende oeuvre van de kunstenaar. De lezer krijgt dan ook een compacte biografie over de kunstenaar en een toelichting op het getoonde werk van o.a. Victor Vasarely, Andrea Pozzo, René Magritte, Wilhelm Busch, Jan van Eyck, Samuel van Hoogstraten, Felice Varini, M.C. Escher, Chuck Close en Banksy.

ISBN 978-3-7913-8678-2, “Der schöne Schein”, Florian Heine, Pres-tel Verlag, 2020, 192 pagina’s.