Illustraties zorgen voor beeldverhalen

18 november 2015

Met de tentoonstelling “Walter Trier” zet het Museum Haus Ludwig in Saarlouis zijn tentoonstellingsreeks over moedige, ondeugende, nieuwsgierige, strijdbare, avontuurlijke en solidaire kinderen voort. Deze kinderen spelen als stripfiguren een hoofdrol in vele belevenissen. In het werk van illustrator en kunstenaar Walter Trier (1890-1951) spelen kinderen door hun veelal ongecompliceerde levenshouding vaak een rol in strips en spotprenten. Als één van de bekendste illustratoren van de eerste helft van de 20e eeuw is hij onder meer bekend geworden door zijn prenten voor boeken en tijdschriften.

Illustraties zorgen voor beeldverhalen

Walter Trier. Politiek - Kunst - Reklame

Nagenoeg elk boek met zijn illustraties is bestseller geworden. In het op een humoristische wijze op de kaart zetten van de politiek is hij een meester geworden. Vele dromen van “leiders” werden op duidelijke wijze bekritiseerd en belachelijk gemaakt. Net als Chaplin en Heartfield heeft hij het duizendjarige rijk met de middelen van de satire voor het grote publiek zichtbaar gemaakt en prikkelend aan de kaak
gesteld. Ook vandaag hebben de schetsen en illustraties van Walter Trier een zeer bijzondere betekenis voor jong en oud. De tentoonstelling in het Museum Haus Ludwig onder de titel “Walter Trier. Illustration - Kunst - Politik” vond plaats in 2007 en kwam tot stand in samenwerking met het Wilhelm - Busch - Museum Hannover en het Deutsches Museum für Karakatur und kritische Grafik.

Bij de Walter-Trier-expositie verscheen een omvangrijke catalogus met een rijk geïllustreerd overzicht van zijn werk voor kinderen en voor volwassenen. In een korte inleiding geeft de auteur een beeld over de activiteiten van Walter Trier en geeft een toelichting op een door Trier in 1922 geschreven autobiografie “Ich”. Hij was de vaste illustrator van de boeken van Erich Kästner en deed dat telkens op een vlotte, vrolijke en boeiende manier. Ook de mens achter de cartoonist krijgt door de vele foto’s de juiste aandacht. Het zijn vooral zijn politieke prenten die een sterke indruk maken op de kijker. In de dertiger jaren van de vorige eeuw zijn de prenten vrolijk en vol levenslust om al snel daarna te veranderen in prenten met waarschuwingen voor het socialisme. Hij vertrekt in december 1936 naar Engeland en zijn vrouw en dochter kort daarna. Het geheel is een prachtig boek geworden voor liefhebbers van de beeldcultuur.

Illustraties zorgen voor beeldverhalen - 2
"Kaart van Europa in 1914", illustratie van Walter Trier.

ISBN 978 3 85535 993 6, “Walter Trier. Politik - Kunst - Reklame”, Antje Neuner-Warthorst, Atrium Verlag, 2006, 236 pagina’s.

Museum Haus Ludwig, Kaiser-Wilhelm-Strasse 2, D-66740 Saarlouis, www.saarlouis.de.


Gerelateerde artikelen