Instructiemodule voor het maken van een hologram
Voor de herinrichting van de tweede fase van het voortgezet onderwijs is nieuw lesmateriaal ontwikkeld. Deze moderne leermodules zijn bestemd voor lessen Natuur, Leven en Technologie - NLT. Vanuit een Landelijk Coördinatiepunt - LCP zijn inmiddels ruim 65 leermodules ontwikkeld. De Stuurgroep NLT heeft tot taak de beschikbare leermodules te verankeren in het onderwijsprogramma.
De module Holografie is gecertificeerd door de Stuurgroep NLT voor gebruik op het vwo in domein I. De inhoud kwam tot stand door een team van vakdeskundigen en meerdere proeflessen in het vwo. Het maken van een hologram is één van de doelstellingen van het lesmateriaal. Naast het leermateriaal voor de leerlingen is er de docentenhandleiding Holografie.
De module Holografie bevat alle informatie om heel veel te weten over holografie en hologrammen. Het zien van diepte, stereoscopie en optische illusies worden voorafgaand aan theorie van licht behandeld. De basisbegrippen als buiging en interferentie zijn uitgebreid behandeld, omdat zij voor de theoretische grondslag van de holografie zorgen. Met een laserlichtbron, de juiste optische hulpmiddelen, een object, een geslaagd interferentiepatroon op lichtgevoelig materiaal is het mogelijk een hologram te realiseren. Elk hoofdstuk bevat een serie vragen en opdrachten, is voorzien van een compacte samenvatting en is rijk geïllustreerd.
Top 10 populairste artikelen
- Necker Kubus Illusie
- Figuur van Thiéry
- Müller-Lyer Illusie
- Les in het construeren van visuele en optische illusies
- Maak zelf je 3D illusies
- Surrealisme als kunst tussen droom en werkelijkheid
- Fenomeen van trompe-l'oeil en andere optische illusies
- Optisch bedrog in onze visuele waarnemingen
- Op Art Museum presenteert optische illusies
- Kleurrijke prikkels van Jeroen Krabbé