Interferentie-effecten door experimenteren met lijnen

5 februari 2014

Interfererende lijnenpatronen zorgen voor fascinerende beeldbewegingen. We zien langs bruggen, dubbele afrasteringen en in andere openbare ruimten steeds meer bewegende patronen tijdens bijvoorbeeld het passeren van rijen dubbele spijltjes.

Interferentie-effecten door experimenteren met lijnen

Moiré-kunst met niveaulijnen

In onoverzichtelijke bochten van snelwegen zijn waarschuwingsborden geplaatst, die bij langsrijden een kinetisch schouwspel opleveren met als resultaat dat automobilisten meer opletten op het verloop van de snelweg. Een praktijkvoorbeeld van interfererende lijnen, ook wel moiré-patronen genoemd. Moiré-effecten zijn regelmatig zichtbaar op het tv-scherm of in interieurs door de gebruikte stoffen voor gordijnen. Het verrassende kinetische lijnenpatroon is een geweldige inspiratiebron geworden voor de auteur van een nieuw studieboekje voor leerlingen van het vwo en voor allen die belangstelling hebben voor wiskunde en wiskundige toepassingen. Moiré-kunst met niveaulijnen biedt heel veel informatie over het verschijnsel moiré en laat zien hoe leerlingen en studenten wiskunde met eenvoudige middelen en een opbouwende moeilijkheidsgraad met wiskundige berekeningen, lijnenpatronen en creativiteit de mooiste moiré-effecten realiseren. Op-art is voornamelijk gebaseerd op kinetische effecten door twee of meerdere lijnen op verschillende niveaus te positioneren. De beeldende kunstenaars Ludwig Wilding, Hendrik Arie Baartman, Victor Vasarely en Bridget Riley zijn wereldberoemd geworden door hun kinetische kunstwerken.

ISBN 978-90-5041-138-7, “Moiré-kunst met niveaulijnen”, Luc Van den Broeck, Epsilon Uitgaven, 2013, 64 pagina’s + transparanten.


Gerelateerde artikelen