Je ogen worden bedrogen en het brein raakt erg verward

23 mei 2018

In het boek “Trick of the Eye” neemt auteur Silke Vry haar lezers mee op een leerzame reis langs vele kunstwerken waarin visuele illusies en het optische bedrog in voorstellingen een belangrijke rol spelen. Al in de vroegste geschiedenis van kunst wisten kunstenaars al te spelen met onze onvolkomenheden in visuele waarneming en het verwerken van merkwaardige vervormingen of onmogelijke figuren in de getekende en geschilderde voorstellingen.

Je ogen worden bedrogen en het brein raakt erg verward

Trick of the Eye

Maar hoe hebben zij hun gegoochel door optische illusies, trompe l’oeil en illusionistische architectuur uitgevoerd en wat zijn hun geheimen achter deze realisaties? De auteur geeft inzicht in het ontstaan van het visuele en optische bedrog in werken op een interessante wijze, waardoor lezers ook met het ontwerpen aan de slag kunnen gaan. Op de eerste pagina’s staan enkele voorbeelden van het verschijnsel van gezichtsbedrog in de uitvoering van trompe l’oeil, alsof alles wat je ziet fotografische echtheid weergeeft.

Zelfs de fascinerende anekdote over het optische bedrog tussen de twee beroemde Griekse kunstschilders Zeuxis en Parrhasius, dat zich ruim 2000 jaar geleden afspeelde, laat ons verbazen. En wie kent de bekende geschilderde pijp van René Magritte niet. Zijn pijp is eigenlijk geen pijp! De beeldkracht van bedrog is daarbij duidelijk gedemonstreerd.

Meer voorbeelden zijn gegeven in de vorm van de maanillusie, het spel met perspectief en de hyperrealistische mensfiguren. Ook de anamorfotische kunst van Felice Varini en de Belvedere van M.C. Escher zijn te bewonderen. De inhoud van dit boek is veelzijdig en staat vol met leuke opdrachten, vragen en bevat ook de oplossingen.

ISBN 978-3-7913-7321-8, “Trick of the Eye”, Silke Vry, Prestel Verlag, 2017, 88 pagina’s.


Gerelateerde artikelen