Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (3)

1 juni 2024

Met de expositie “De Grote Illusie - 200 jaar Virtual Realities” maken bezoekers op fascinerende wijze kennis met de grote visuele betoveringen van de 19e eeuw in een multimediaal beeldspectacel in twee expositiezalen van Teylers Museum, het oudste museum van ons land. Door een bijzondere inrichting en de bouw van vitrines en forse kijkkasten hebben bezoekers flink wat tijd nodig om alles te zien en vooral om alles te beleven.

Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (3)

Teylers Museum in Haarlem

Ervaar de vreugde van toen en kijk naar prachtige beeld- en projectie-apparaten, die ervoor zorgden dat het toegesnelde publiek werd vermaakt door beeldmanipulaties en projecties van losse hoofden en spoken. Het is de geboorteperiode van het tonen van visuele en optische illusies aan een groot publiek. Het zogenoemde “Palais des Illusions”, ontworpen en gerealiseerd voor de wereldtentoonstelling in 1900 in Parijs, is nog steeds een aantrekkelijke legende om bezoekers daarmee te laten kennismaken.

Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (3) - 2 Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (3) - 3 Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (3) - 4
Een stukje Kaiserpanorama in de expositie “De Grote Illusie”. De publicatie Teylers Magazijn.

Wel is waar in een bescheidener omvang dan toen, maar wel met herkenbare licht- en beeldprojecties. Het is één grote caleidoscopische spiegelruimte met aandacht voor vele antieke apparaten, die kijkers lieten genieten van bewegende beelden en driedimensionale fotoprojecties. Een unieke begoocheling van de waarneming.

Teylers Museum, Spaarne 16, NL-2011 CH Haarlem, www.teylersmuseum.nl.