Kan je je eigen ogen nog wel voldoende vertrouwen?

3 mei 2014

Voor het op leerzame en ontspannen wijze kennisnemen van geheimen en fenomenen uit de altijd fascinerende wereld van zien, waarnemen, licht en kleur heeft uitgever Kosmos een prachtige experimenteerbox samengesteld en uitgegeven. De box heeft een schat aan kleine en grotere onderdelen voor uren plezier met ontdekkingen door het doen van proefjes en experimenten.

Kan je je eigen ogen nog wel voldoende vertrouwen?

Abenteuer Wissen - Optik

De inhoud van de box is voor het grootste deel afgestemd op het gebruik door jonge mensen, die volledig zelfstandig proefjes kunnen voorbereiden en uitvoeren, maar ook voor volwassenen valt er veel te leren van de geboden onderwerpen en thema’s. Met de unieke Kosmos experimenteerbox “Abenteuer Wissen - Optik” leren zij hoe onder andere het menselijk oog werkt en hoe we werkelijk flink gefopt worden bij het zien, waarnemen en herkennen.

Met een lens en een handbediende sluiter wordt vanuit de camera obscura een oog nagebouwd. Bovendien bevat de box een veelheid aan proefjes om de fysiologie en de werking van het menselijk oog aan te tonen en te begrijpen. Ook het samengaan van de ogen en de hersenen is een thema. Spannend en fascinerend voor kinderen is het spel met optische illusies en andere merkwaardige optische verschijnselen en leuke driedimensionale voorstellingen. Zij leren wat onmogelijke figuren zijn en maken kennis met schijnbare bewegingen. Na de aankoop van de experimenteerbox zullen de kinderen onder begeleiding van volwassenen de meeste kartonnen delen uit de grotere bladen drukken en sorteren voor het grote visuele spel. Tezamen met de kleurrijke handleiding kan het echt niet meer fout gaan! De handleiding is gericht op de ouders of op de onderwijsgevenden, omdat deze box ook gebruikt kan worden in lessen op school of tijdens de overblijf.

Kan je je eigen ogen nog wel voldoende vertrouwen? - 2 Kan je je eigen ogen nog wel voldoende vertrouwen? - 3 Kan je je eigen ogen nog wel voldoende vertrouwen? - 4

In de inleiding geven de samenstellers de ouders achtergrond informatie over licht, lichtgolven, kleur, kleurenblindheid en de werking van ons oog en het netvlies. Bij elk experiment wordt een kleine inleiding gegeven en wordt er uitgelegd wat er gaat gebeuren tijdens het experiment. Ook de ouders beleven telkens weer het aha-effect tijdens en na afloop van de experimenten. Dit effect treedt zeker op bij de Chevreul-illusie, de kamer van Ames, de draaiende spiralen en schijfjes, het stereogram en het zogenoemde flipboekje en nog bij vele andere optische experimenten. Als service zijn alle onderdelen ook los verkrijgbaar. De experimenteerbox Optica maakt deel uit van een reeks experimenteerboxen in de interessegebieden chemie, astronomie, natuurkunde, elektriciteit, magneten en meerdere interessante leergebieden.

Artikelnummer 663612, “Abenteuer Wissen - Optik”, Bernhard Epping, e.a., Kosmos Verlag, 2009, experimenteerbox en -boekje.

Afb. Optische illusies komen soms automatisch voor op tekeningen, voorwerpen en fantasie figuren. Op de vliegende koe heeft de maker ervan gebruikelijk zwarte vlekken getekend vanuit het gebruikelijke vlekkenpatroon. Bij nadere beschouwing is er iets bijzonders te zien op de huid van de Nederlandse koe.


Gerelateerde artikelen