Kleur en licht in de vrije natuur

7 juni 2017

Wij leven in een wereld van optische wonderen, zoals die van de soms gewone, maar prachtige regenboog tot de bijzondere en soms angstige enorme luchtspiegelingen en wolkenpartijen. Maar hoeveel mensen weten eigenlijk hoe een regenboog ontstaat, waarom de ondergaande zon rood is of waarom ’s-nachts de lucht niet absoluut zwart is?

Kleur en licht in  de vrije natuur

Color and Light in Nature

Het prachtige plaatjes boek “Color and Light in Nature” levert ons een kleurrijk en informatief bewijs van vele optische verschijnselen in de natuur. Met de inhoud van dit uitstekend verzorgde boek krijgt de lezer een uitgebreid beeld van de vaak prachtige vormen en kleuren aan de hemel krijgt daarnaast een duidelijke natuurkundige verklaring van het waargenomen fenomeen.

Ook vormen in het water of door verrassende schaduwwerking geven verrassende aanblikken. Door het succes van de eerste uitgave verscheen recent een tweede druk. De geboden informatie wordt telkens weer gebruikt na het kijken naar natuurverschijnselen bij daglicht of in de nacht. Voor de lezer wordt het boek zeker ook gebruikt als naslagwerk en als informatiebron om nieuwe verschijnselen te ontdekken.

De auteurs bespreken bijna alle voorkomende verschijnselen en brengen deze fenomenen in beeld. Zij doen dat aan de hand van acht hoofdonderwerpen, zoals schaduw, heldere lucht, water en licht, waterdruppels, halo’s en observatie. Elk afzonderlijk onderwerp sluit af met een literatuurlijst. Het boek is zeer ruim geïllustreerd met zwart/wit en kleurenfoto’s bevat een verklarende woordenlijst en een register met trefwoorden. Het boek is aan te bevelen bij liefhebbers van natuurverschijnselen, die tevens nieuwsgierig zijn naar het soms verrassende ontstaan ervan.

ISBN 0 521 7504 3, “Color and Light in Nature”, David K. Lynch en William Livingston, Cambridge University Press, 2001, 277 pagina’s.


Gerelateerde artikelen