Kleur in de kunst ontdekken door educatie en experiment

5 december 2015

Om kinderen zo snel mogelijk alles bij te brengen over het fenomeen kleur en over de invloed die kleuren hebben op ons bestaan en dagelijkse belevenissen heeft auteur Silke Vry een leuk boekje bedacht. Met de inhoud van “Kleuren in de kunst” bespreekt zij alle aspecten, eigenschappen en belevenissen van kleur in de kunst en natuurlijk in algemene zin tijdens lessen op school, bij het verblijf in de natuur en kleurbeleving binnen de huiselijke sfeer.

Kleur in de kunst ontdekken door educatie en experiment

Die Farben in der Kunst

Aan de hand van eenvoudig uit te voeren experimenten verklaart zij onder andere waarom wij dikwijls voorwerpen, objecten, gevoelens en situaties telkens koppelen aan een bepaalde kleur, hoe de kleuren werken en wat er gebeurt, wanneer men ze met andere kleuren mengt of contrasteert. Door de keuze voor bekende kunstwerken is zij eenvoudiger in staat om de meeste bijzondere eigenschappen helder te verklaren. Door het toevoegen van talrijke beeldraadsels, kleine experimenten en knip- en plakopdrachten zijn de lezers actief om achter de geheimen en het func-tioneren van kleuren te komen.

Alle standaard kleuren uit de regenboog worden separaat behandeld. Het zijn juist kunstenaars die al snel de kracht en invloed van kleuren begrepen. De prachtige reproducties van beroemde schilderijen laten dat zien. Zij waren al vroeg bezig met het ordenen van kleuren. Zij speelden met wit en zwart in hun voorstellingen. Het boek geeft daar meerdere voorbeelden van. Het verschijnsel van de optische illusie komt al snel in beeld en wordt in het kader van zwart en wit gedemonstreerd. Rood is de kleur van macht, rood kan gevaarlijk zijn en rood is liefde. Met deze uitspraken zet de auteur leerlingen en lezers aan het denken en combineren, maar ze geeft tevens de benodigde informerende achtergrond. In de bijdrage “Wie is er bang voor rood, geel en blauw?” is er informatie over de primaire kleuren en de vaak verrassende kleurencombinaties door menging.

Kleur in de kunst ontdekken door educatie en experiment - 2 Kleur in de kunst ontdekken door educatie en experiment - 3 Kleur in de kunst ontdekken door educatie en experiment - 4

Ook is er aandacht voor verschillende verfstijlen en verftechnieken. Vele kleurdeskundigen en kleurgebruikers ontwikkelden kleurencirkels en bleven de eigen cirkels telkens verbeteren. De auteur geeft inzicht in het verschijnsel kleurencirkels van onder andere Johannes Itten en Johann Wolfgang von Goethe. Een bijzonder verschijnsel vormen complementaire kleuren en het gebruik ervan. De kunstschilder August Macke gebruikte juist de complementaire kleuren voor het realiseren van zijn schilderstukken.

Sommige schilders kozen en kiezen kleuren die afwijken van het normale om bijvoorbeeld portretten te schilderen. Met een bijzonder experiment is het mogelijk om kleuren in het donker te ervaren. De auteur tipt nog aan de eigenschap dat sommige kunstschilders kleur kunnen horen, dat rose een typische meisjes kleur is, dat goud als kleur niet bestaat en bruin jarenlang een lelijke kleur was. De antwoorden van de vragen in het boek zijn duidelijk uitgewerkt en het boek bevat nog een aantal uit te knippen plaatjes.

ISBN 978-3-7913-7225-9, “Die Farben in der Kunst”, Silke Vry, Prestel Verlag, 2015, 95 pagina’s.


Gerelateerde artikelen