Kleurenleer en kleursystemen

25 juni 2024

In de reeks kunstboeken onder de titel Patrimonia verscheen deel 181 “Farbmetrik und Farbenlehre - Die Sammlung Friedrich Schmuck”. In samenwerking met medewerkers van de Fachhochschule Köln is een zeer leerzame verhandeling tot stand gekomen over een uiterst interessante verzameling van boeken, brochures, dissertaties, aantekeningen, proefdrukken, illustraties, modellen en demonstraties over kleur, kleurenleer en kleursystemen. Dankzij meerdere subsidiebronnen heeft dit instituut de hand weten te leggen op de omvangrijke verzameling van Friedrich Schmuck.

Kleurenleer en kleursystemen

Farbmetrik und Farbenlehre - Die Sammlung Friedrich Schmuck

De afdelingen Bibliotheek en Restauratie van de Hogeschool Keulen zijn zeer trots op het bezit van deze waardevolle verzameling, die in een periode van 25 jaar is opgebouwd. De verworven zeldzame boeken en objecten zijn toegevoegd aan de reeds bestaande zeer zeldzame en originele publicaties van onder andere Goethe, Chevreul, Ostwald en Von Helmholtz. Op basis van de aangetroffen boeken en objecten in de Collectie Friedrich Schmuck is de inhoud van het boek “Farbmetrik und Farbenlehre” tot stand gekomen.

De omvang van de collectie is beschreven en voorzien van afbeeldingen in het eerste gedeelte van het boek. Ook de relaties met Talens en Sikkens zijn beschreven. De vele kleurrijke illustraties met poëzieachtige teksten strelen het oog van de lezer en verhogen de belangstelling voor de wereld van kleuren in ruime mate. Opvallend mooi zijn de afgebeelde reproducties van schilderstukken van Wilhelm Ostwald en Charles Henry. Het boek bevat voorts artikelen over architectuur, kleurentabellen, -kaarten en -waaiers uit de verfindustrie, de kleurencollecties van een tapijtenfabriek volgens Le Corbusier en gaat uitgebreid in op kleurpigmenten.

Ook vindt de lezer een hoofdstuk over het handmatig inkleuren van boekillustraties. De omvangrijke collectie was verpakt in 150 kisten en bevatte tevens vele uithangborden, reclamematerialen, emailleborden en productiemonsters uit de verf- en inktindustrie. Een verhandeling over de kleurendriehoek van Pfannenschmid en de varianten daarop vanuit andere kleurdeskundigen sluit dit zeer leerzame en lezenswaardige boek af. Deze uitgave mag beslist niet ontbreken in studieprogramma’s voor Kleur, Perceptie, Kunst, Psychologie en Architectuur en in bibliotheken van ontwerpers, deskundigen en adviseurs op het gebied van Kleur.

ISSN 0941 7036 Deel 181, “Farbmetrik und Farbenlehre - Die Sammlung Friedrich Schmuck”, Robert Fuchs en Doris Oltrogge, Kulturstiftung der Länder, 2000, 142 pagina’s.


Gerelateerde artikelen