Kleurenmeetapparaat met een ingebouwde bluetooth-camera

10 oktober 2024

Bij onze rondgang langs de exposanten op de beurs "FAF - Farbe - Ausbau & Fassade" kwamen we in gesprek met medewerkers van het Zwitserse bedrijf Colorix over het kleurenmeetapparaat Colorcatch Nano 2. Volgens beide vertegenwoordigers is dit apparaat het eerste kleurenmeettoestel met een ingebouwde bluetooth-camera. Kleurmeting is mogelijk op elke ondergrond en staat borg voor een hoge nauwkeurigheid. De AI-geoptimeerde Profitec Colordesign App maakt het mogelijk om binnen enkele seconden het resultaat te weten. De stand van Colorix bevond zich op de grote stand van het bedrijf Profitec. Voor bezoekers van de FAF 2024 in Keulen was het apparaat als een aanbieding te koop.

Kleurenmeetapparaat met een ingebouwde bluetooth-camera

Colorix SA, Route des Falaises 140, CH-2000 Neuchâtel.

Voor bezoekers met interesse in het fenomeen kleur en de veelal magische eigenschappen van kleur, visuele waarneming en kleurwaarneming en -waardering was een “kleurenspel” op een vouwkaart als een aantrekkelijke aandachtstrekker om zich te laten verrassen of te “bedriegen” beschikbaar. De huidige abonnees op OF vinden bij deze Optische Fenomenen een vouwkaart om zelf de kleurverrassing te ontdekken. Vouw de kaart open en kijk naar de omgeving van A en B. Wat we zien kunnen we in het algemeen goed beschrijven. Wat zien we als we naar een gekleurd oppervlak of een object kijken?

Ons visuele systeem ziet de kleuren naargelang de aangrenzende kleuren neutraal of dominant zijn. Kleur is namelijk niet statisch of uniform. Kleur is afhankelijk van allerlei factoren als licht, contrast, oppervlaktestructuur, afstand en grootte van het oppervlak. Maar misschien ook wel een beetje afhankelijk van stemming of fysiologische onvolkomenheden van ons visuele systeem. Over kleur valt te twisten, maar dan wel met kennis van zaken. Bij het samenklappen van de vouwkaart valt er wat te ervaren. Bij de mens wordt het duidelijk dat het zien van kleur soms kan leiden tot meningsverschillen.

Colorix SA, Route des Falaises 140, CH-2000 Neuchâtel, www.colorix.com.