Kleurenwereld zien en beleven

19 februari 2016

Van het succesvolle studieboek “Farben”, tevens inspiratiebron voor deskundigen in de wereld van kleur en toepassingen, is onlangs een nieuwe uitgebreidere druk verschenen. In het studieboek geeft de auteur een praktische inleiding over het fenomeen kleur en gaat daarbij uit van een eenvoudige benadering van onze zintuiglijke ervaringen en experimenten met kleur. Zo bespreekt hij stap voor stap de theorie van kleur vanaf de regenboog, via de achtergronden en opbouw van de kleurencirkels van Johann Wolfgang von Goethe, Rudolf Steiner en die van Harald Küppers.

Kleurenwereld zien en beleven

Farben

Daarna verklaart hij duidelijk en aanschouwelijk de grondkleuren en de additieve en subtractieve menging ervan. De auteur beschrijft het ontstaan van de kleuren. Het zien en waarnemen van kleuren is overigens sterk afhankelijk van persoonlijke kennis en ervaring. Dankzij de uiterst praktische benadering heeft de lezer en gebruiker van het boek een unieke mogelijkheid om al spelend met kleuren alles te weten te komen over de kleurwaarneming. Kleur is daarna meer dan een natuurkundig verschijnsel en een bepaalde golflengte van zichtbaar licht in het elektromagnetische spectrum. De pedagogische benadering van kleur is ontstaan vanuit een jarenlange ervaring als docent aan instituten en universiteiten. De auteur geeft lezingen, voordrachten en cursussen op het gebied van kleur en maakt daarbij onder andere gebruik van de leer en methode van Rudolf Steiner en Hugo Kükelhaus.

Ook de kleurentheorie volgens Goethe staat op het programma. Door zijn benadering slaat hij een brug tussen de psychologie en mythologie van kleuren en bespreekt hij de samenhang ervan. In het hoofdstuk Donker en Licht geeft de auteur een beeld van de ervaringen vanuit een donkere ruimte en de beleving bij het zien van een speldenprik aan licht. Voor de mens heeft het donker een mysterieuze betekenis. Goethe gaf in zijn theorie aan dat de kleuren niet alleen ontstaan vanuit het licht, maar ook vanuit het donker. De auteur bespreekt in grote lijnen de theorie van Goethes kleurenleer. Verrassend is de behandeling van het zien van kleuren op de grenzen van het licht en donker.

Ook de kleurverandering van het licht in troebel water is boeiend om te weten. Met prisma’s is het leuk en leerzaam om te experimenteren, waarbij de kleur groen een centrale rol speelt tussen licht en donker. Op uitgebreide wijze behandelt de auteur een geliefde vorm om de totaliteit van kleuren voor te stellen, en wel door een kleurencirkel. In volgende hoofdstukken geeft hij een beeld over de drie basiskleuren en de achtergronden van licht- en pigmentmengingen. Ook zijn een aantal specifieke eigenschappen van licht en kleur besproken en geeft hij een enthousiaste benadering van de keuze van de schilder Van Gogh voor bepaalde kleuren in bepaalde voorstellingen. Natuurlijk staan ook kleurmeditatie en visualisering als onderwerpen in het boek en krijgt de lezer een indruk over de kracht en het gebruik van kleuren in het dagelijkse gewone en geestesleven. Een compacte literatuurlijst sluit dit leerzame en rijk geïllustreerde studieboek af.

ISBN 978 3 03800 366 3, “Farben”, Ueli Seiler-Hugova, AT Verlag, 2007, 135 pagina’s.


Gerelateerde artikelen