Kunst en architectuur van architect Richard Meier

30 mei 2017

Architect Richard Meier is beroemd door zijn bijzondere architectuur, sculpturen, collages, schetsen, tekeningen, meubels en gebruiksvoorwerpen. Internationaal wordt hij wel de “Magiër van het licht” genoemd. Indrukwekkend in zijn werk is zijn veelzijdigheid als architect.

Kunst en architectuur van architect Richard Meier

Richard Meier: Art and Architecture

Het is juist het Stadhuis van Ulm dat een overzichtstentoonstelling organiseerde in 2009 die de veelzijdigheid van deze architect toonde. Het Ulmer Stadhuis werd door Richard Meier ontworpen en ruim 20 jaar geleden feestelijk geopend. Het moderne gebouw laat op een fraaie wijze de kracht van de ontwerper zien. De curator toont met modellen, plannen en foto’s meerdere spraakmakende ontwerpen, waarvan een groot deel is gerealiseerd.

Zijn ontwerp voor de invulling van Ground Zero staat zichtbaar volop in de schijnwerpers, maar is niet gekozen voor verdere uitwerking. Hij begon zijn carrière met het ontwerpen van privé woningen en ontving vrij snel grotere opdrachten voor musea, kerken en bedrijfsgebouwen. In de bijbehorende mooie publicatie staat een groot deel van zijn oeuvre afgebeeld en beschreven. De vormgeving van Richard Meier valt op door de rondingen, de grote lichtinval en de kleur wit.

Kunst en architectuur van architect Richard Meier - 2
World Trade Center proposal. Courtesy Richard Meier & Partners Architects LLP, Eisenman Architects, Gwathmey Siegel & Associates, Steven Holl Architects.

Bijzonder mooi geworden zijn het High Museum of Art in Atlanta, The Getty Center in Los Angeles en de Jubilee Church in Rome. In de publicatie is tevens ruimte ingeruimd voor zijn idee voor de invulling van Ground Zero. De expositie kwam onder andere tot stand in samenwerking met de Louise T. Blouin Foundation. Richard Meier studeerde aan de Cornell Universiteit en opende in 1963 zijn architectenbureau in New York City. Hij werd diverse malen onderscheiden.

“Richard Meier: Art and Architecture”, Jenny Blyth, Somogy Publishers, 2007, 102 pagina’s.

Stadthaus Ulm, Münsterplatz 50, D-89073 Ulm, www.stadthaus.ulm.de.


Gerelateerde artikelen