Kunst kijken en beleven als een proces van kijkervaring

2 januari 2015

Het werkboek “Bilder erleben und verstehen” geeft veelzijdige en uiterst leerzame beschrijvingen over kunst en kunstwerken. De auteurs hebben voor het samenstellen van de inhoud van dit werkboek veelvuldig gebruik gemaakt van teksten, bijdragen en kunstwerken van vooraanstaande kunstenaars.

Kunst kijken en beleven als een proces van kijkervaring

Bilder erleben und verstehen

Daardoor is de inhoud zo veelzijdig en afgesteld voor het gebruik in de lessen kunst en kunstgeschiedenis in het middelbaar en voortgezet onderwijs. Het werkboek wordt klassikaal gebruikt en door de vele gerichte opdrachten is een individuele invulling mogelijk. In het eerste hoofdstuk maakt de leerling kennis met het begrip beeld. De vraag “Wat is eigenlijk een beeld?” is onder andere behandeld op basis van een beroemd schilderij waarop meerdere mensen op een ontspannen wijze kijken naar sculpturen en schilderwerken.

De voorzijde van het werkboek toont een detail van dit schilderij van schilder Johann Joseph Edler van Zoffany (1733-1810). Optisch bedrog komt eveneens aan de orde. Dit verschijnsel ontstaat onder andere automatisch bij het gebruik van bepaalde kleurcombinaties. Bij hun composities kunnen schilders en andere ontwerpers daarvan gebruik maken. De auteurs bespreken ook verschillende kunststijlen en de complexiteit van bepaalde kunstwerken.

De manier van kijken naar een kunstwerk is afhankelijk van meerdere factoren. We worden daarbij gestuurd door onze hersenen, onze interesses en ervaringen. Maar ook onze emotionele toestand speelt daarbij een rol. De auteurs geven over al deze aspecten een kunstzinnige benadering en beschouwing. Het geheel is rijk geïllustreerd met oude en nieuwe kunst. Het kunstkijken is duidelijk een leer- en ervaringsproces. De inhoud van dit werkboek zal uitstekend dienst kunnen doen in het onderwijs, maar is tevens aan te bevelen aan liefhebbers van kunst en kunstuitingen.

ISBN 978-3-12-207060-1, “Bilder erleben und verstehen”, Johannes Kirschenmann en Frank Schulz, Ernst Klett Schulbuchverlag, 2012, 64 pagina’s.


Gerelateerde artikelen