Kunst van Gregor Schmoll speelt met alledaagse dingen

10 december 2014

In een groots opgezette tentoonstelling bracht de Kunsthalle Krems vindingrijke en spraakmakende kunstvoorwerpen van Oostenrijks fotograaf en objectkunstenaar Gregor Schmoll op ruime wijze in beeld. Hij studeerde bij Michelangelo Pistoletto en bij Heimo Zobernig aan de Academie voor Schone Kunsten in Wenen. De bijzondere werken van Gregor Schmoll, de ‘monsieur surrealisme’ van de Oostenrijkse moderne kunst, fascineren grote groepen bezoekers en zorgen voor irritaties bij andere bezoekers van zijn exposities.

Kunst van Gregor Schmoll speelt met alledaagse dingen

Gregor Schmoll. Orbis Pictus

Vanuit de dagelijkse gebruiksvoorwerpen of gewone grote en kleine objecten ontwerpt de kunstenaar zijn complexe en eenvoudige kunstvoorstellingen en -installaties. In zijn werk combineert hij foto's en (ruimtelijke) sculpturen als geënsceneerde taferelen en totale installaties. Hij speelt daarbij met de grenzen tussen werkelijkheid en verbeelding op de rand van het schijnbare alledaagse in surrealistische en absurde contexten. Schmoll's werk is gebaseerd op zijn overtuiging dat de waarneming altijd wordt gevormd door een sociaalculturele context. Bijgevolg put de kunstenaar voor het realiseren van de kunstwerken uit het reservoir van het culturele erfgoed.

Als Schmoll zichzelf in zijn serie "Mijn leven als monsieur surrealisme" als Pygmalion of Fantomas neerzet of in zijn project ‘Vexations’, zijn verwrongen tot grimassen gevormde zelfportretten in de buitenste contouren van unieke porseleinen vazen zichtbaar maakt, laat hij zijn zelfbeeld zien en toont hij zijn ware identiteit als kunstenaar. Liefhebbers van optische illusies vinden in het verrassende oeuvre van Gregor Schmoll een schat aan merkwaardige kunstuitingen. De waardevolle tweetalige catalogus bevat een aantal artikelen over zijn projecten, persoonlijke benaderingen van zijn kunstzinnige avonturen en vooral heel veel afbeeldingen van studies en gerealiseerde werken.

Kunst van Gregor Schmoll speelt met alledaagse dingen - 2
Version d’image (V47), Gregor Schmoll; uit de serie “Vexations”, 2007/08 © Gregor Schmoll.

De keuze om het surrealisme toe te laten in zijn ontwerpen heeft boeiende kunstwerken opgeleverd. De inhoud en uitvoering van de catalogus zijn bijzonder aan te bevelen voor gebruik door docenten en studenten Kunstgeschiedenis en Kunstzinnige Vorming en aan de vele liefhebbers van het surrealisme en de specifieke benadering ervan door kunstenaar en fotograaf Gregor Schmoll.
De tentoonstelling, onder de titel “Gregor Schmoll. Orbis Pictus”, was te zien tot en met 2 november 2014 in dit mooie en moderne museum in Krems aan de Donau bij Wenen.

ISBN 978-3-901261-57-2, “Gregor Schmoll. Orbis Pictus”, Hans-Peter Wipplinger, Kunsthalle Krems, 2014, 176 pagina’s.

Kunsthalle Krems, Franz-Zeller-Platz 3, A-3500 Krems an der Donau, www.kunsthalle.at.


Gerelateerde artikelen