Kunstzinnige uitvoeringen in een muzikale omlijsting (1)

2 juni 2024

In museum K21 in Düsseldorf vindt tot en met 8 september 2024 een expositie plaats met bijzondere werken, objecten, affiches, tekeningen, video’s, projecties en installaties van Mike Kelley onder de naam “Mike Kelley. Ghost and Spirit”. Het werk van Mike Kelley (1954 - 2012) is opvallend experimenteel, weelderig en verontrustend tegelijk en wordt in de wereld van kunstcritici ook wel beschouwd als een van de meest invloedrijke sinds eind jaren zeventig.

Kunstzinnige uitvoeringen in een muzikale omlijsting (1)

Mike Kelley. Ghost and Spirit

Museum K21 toont een uitgebreid retrospectief, dat tot stand kwam in samenwerking met Tate Modern in Londen, de Pinault Collection in Parijs en het Moderna Museet in Stockholm. Of het nu gaat om spiritistische ideeën, heavy metal of de Supermanstrips, Mike Kelley gebruikt beelden en mythen uit de pop- en subcultuur om blijvende vragen te stellen over de plaats van mensen in de wereld en de samenleving. De invloed van politiek en onderwijssystemen wordt besproken, evenals klasse- en genderaffiliatie.

Mike Kelley trok in de jaren negentig aandacht met zijn sculpturen van opgezette dieren en handwerk met vrouwelijke connotaties. Maar achter hun veronderstelde kinderlijke onschadelijkheid ging iets sinisters, bedreigends en afstandelijks schuil. Een van zijn laatste grote werkcomplexen “Day is Done” (2005), is als idee ontleend aan de carnavals-, Halloween- en schooltheatervoorstellingen. Mike Kelley beschouwde zulke volksgebruiken als rituele schendingen van sociale conventies. Kunst zelf kan ook tot de plaatsen worden gerekend waar dergelijke regelovertredingen regelmatig kunnen plaatsvinden. (Wordt vervolgd).

Kunstzinnige uitvoeringen in een muzikale omlijsting (1) - 2
Een overzicht uit de expositie “Mike Kelley” in K21 in Düsseldorf.

ISBN 978-3-7774-4317-1, “Mike Kelley. Ghost and Spirit”, Falk Wolf, Hirmer Verlag, 2024, 304 pagina’s.

Kunstcollectie NRW in K21, Ständehausstraβe 1, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen