Leonardo da Vinci vond zijn inspiratie zeker in de natuur (1)

27 april 2021

Als kunstenaar, technicus, wetenschapper, uitvinder en vooral als geniale geleerde is Leonardo da Vinci (1452-1519) tot nieuwe en vooruitstrevende kennis gekomen door een gedetailleerde observatie van de natuur. De resultaten van zijn observaties noteerde hij minutieus en met perfecte tekeningen in de notitieboekjes. In de jaren vijftig van de 20e eeuw diende de getekende constructies als sjablonen voor modellen die onder andere zijn hefinrichtingen en aandrijvingen, vliegmachines en verdedigingstechnieken interpreteren en in drie dimensies werden gerealiseerd.

Leonardo da Vinci vond zijn inspiratie zeker in de natuur (1)

Leonardo da Vinci - Vorbild Natur

Veel van de spectaculaire modellen zijn in het boek als illustraties op groot formaat weergegeven. Leonardo's benaderingen lijken met enige fantasie enigszins op de huidige onderzoeksmethoden, die ook gebaseerd zijn op intensieve studie van de natuur. In de jaren zestig van de 20e eeuw ontstond een onderzoeksgebied dat wordt samengevat onder de term “bionica”. Hier worden de fenomenen uit de natuur geanalyseerd en overgebracht naar de technische wereld en naar de wereld van technische realisatie.

De laatste onderzoeksresultaten in de bionica als tak van wetenschap, economie en techniek worden ook duidelijk gepresenteerd in dit informatieve en leerzame boek. Heel veel authentieke teksten en tekeningen van Leonardo da Vinci zijn gelukkig in goede conditie bewaard gebleven en zijn inmiddels voor het grootste deel door onderzoekers en historici ruim toegankelijk gemaakt voor studiedoeleinden en voor ontwerpers van tentoonstellingen.

Leonardo da Vinci vond zijn inspiratie zeker in de natuur (1) - 2 Leonardo da Vinci vond zijn inspiratie zeker in de natuur (1) - 3 Leonardo da Vinci vond zijn inspiratie zeker in de natuur (1) - 4

Meerdere wetenschappelijke instituten, musea en verzamelaars bezitten de uiterst inspirerende werken als originele documenten of als zeer natuurgetrouwe reproducties, om ze op geregelde tijden aan het publiek te tonen door het organiseren van compacte en groots opgezette exposities. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-940396-44-0, “Leonardo da Vinci - Vorbild Natur”, Patrick Boucheron en Claudio Giorgione, Hirmer Verlag, 2013, 207 pagina’s.

Deutsches Museum München Museumsinsel 1, D-80538 München, www.deutsches-museum.de.


Gerelateerde artikelen