Leven van Heinrich Heine in een museale omgeving

28 juli 2014

In een serie publicaties over de musea in Düsseldorf verscheen een deel over het Heinrich-Heine-Museum. In deze serie geven bekende Duitstalige auteurs een aanschouwelijk beeld in tekst en plaatjes over hun indrukken van het betreffende museum, nadat zij na een rondgang door het gebouw en langs de collecties zich een beeld gevormd hebben.

Leven van Heinrich Heine in een museale omgeving

Museumsschreiber - Heinrich-Heine-Institut

In dit tweede boekje in onze reeks beoordelingen van de eindresultaten beschrijft de auteur het opstandige en dichterlijke leven van een zeer bekwame Duitse filosoof en dichter. In 1885 verklaarde Nietsche dat Heine de enige Duitse dichter is buiten Goethe. Zo rondom de tijd dat Heinrich Heine leefde was er al een sfeer van politieke haat en uitsluitingen van bepaalde bevolkingsgroepen. Veel van het oorspronkelijke werk van Heine (1797-1856) werd toen en later in extreme mate vernietigd door brandstichting. Zijn gedicht “Lorelei” is één van de beroemdste werken. De liefde voor muziek is terug te vinden in de vele gedichten, die hij schreef. Als patriot laat hij in 1831 Duitsland achter zich en reist naar Parijs. Zijn verblijf is niet vrijwillig. De beroemde Freud is een bewonderaar van het werk en de kracht van Heine en citeert hem dan ook regelmatig in de vele psychologische verhandelingen van het bewuste en het onbewuste handelen. Het prachtige museum is een bezoek waard.

ISBN 978-3-934268-72-2, “Museumsschreiber - Heinrich-Heine-Institut”, Georges-Arthur Goldschmidt, Verlag XIM Virgines, 2010, 48 pagina’s.

Heinrich-Heine-Museum, Bilker Straβe 12-14, D-40213 Düsseldorf, www.duesseldorf.de/heineinstitut.


Gerelateerde artikelen