Levende beelden in film en fotografie

24 mei 2024

In het Weense museum voor moderne en hedendaagse kunst Kunsthalle Wien vond in 2002 de expositie “Tableaux Vivants” plaats. De levende mens speelde in de opzet van deze expositie een belangrijke rol. Als kunstmedium was gekozen voor het gebruik van fotografie, film en video. De samenstellers lieten het beeldmateriaal zien van vele internationaal bekende fotografen en multimedia kunstenaars.

Levende beelden in film en fotografie

Tableaux Vivants

Bezoekers zagen portretten van onder andere Marcel Duchamp, René Magritte, Hiroshi Sugimoto, Cindy Sherman, Bruce Mclean, Buster Keaton en Eleanor Antin. Ook het werk van Man Ray was rijk vertegenwoordigd. Van meerdere kunstenaars werd het videowerk getoond. Een prachtige en rijk met illustraties gevulde catalogus was in het museum verkrijgbaar. De catalogus bevat de afbeeldingen van de getoonde kunstwerken en beschrijvingen over het werk van de betreffende kunstenaar.

Ook waren enkele ruim opgezette artikelen over deze vormen van kunstuitingen opgenomen. Bijzondere fotografische aandacht was er voor de laatste dagen van Pompeï. Met meerdere foto’s op groot formaat afgedrukt kreeg de bezoeker decadente beelden te zien. Door de bijzondere samenstelling van het beeldmateriaal is deze catalogus te beschouwen als een fotodocument voor kunstopleidingen en kunstcentra.

ISBN 3 85247 038 2, “Tableaux Vivants”, Sabine Folie en Michael Glasmeier, Kunsthalle Wien, 2002, 239 pagina’s.


Gerelateerde artikelen