Marin Getaldić (1568-1626)

20 juni 2024

Marin Getaldić was een natuurkundige en wiskundige, studeerde in Rome en Leuven en is geboren in Dubrovnik. Hij werkte op het gebied van optica en wiskunde. Zijn familie kwam oorspronkelijk uit Taranto in Italië en behoorde tot de rijke patriciërs in Dubrovnik. Zijn basisopleiding kreeg hij op de Franciscaanse school in zijn geboorteplaats, waar hij niet alleen een goede humanistische opleiding kreeg, maar ook lessen in wiskunde. Nadat hij rond 1588 de school had afgerond, bleef hij wiskunde en astronomie studeren in een kring van wetenschappelijke vrienden met interesse in deze studiegebieden.

Marin Getaldić (1568-1626)

Marin Getaldić was een natuurkundige en wiskundige en studeerde in Rome en Leuven.

Vanaf 1590 bekleedde hij diverse administratieve functies bij het Bureau voor Bewapening en Zouthandel (zout was een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Dubrovnik). In 1595 ging hij op Europese reis met zijn vriend Marin Gucetic en woonde hij lezingen van Christophorus Clavius over de gelijkenis in Rome bij, bezocht hij Engeland gedurende twee jaar rond 1597, was in Antwerpen met Michel Coignet in 1599 en in 1600 Parijs, waar hij onder de invloed kwam van François Viète, die hem aanmoedigde zijn eigen wiskundige werk te doen.

Daarna was hij terug in Italië, waar hij in 1600 in Padua lezingen hoorde van Galileo Galilei, die hem ook zijn proportionele cirkel uitlegde. In 1601 verliet hij Padua en bevond zich in 1602 in Rome. In 1603 verliet hij Rome en keerde via Venetië terug naar Dubrovnik. Een reden is onbekend, maar hij vreesde waarschijnlijk een vervolging. Volgens zijn vriend Gucetic bezocht hij tijdens zijn langdurige reis naar Europa ook Noord- en Zuid-Duitsland, bijna heel Frankrijk en Italië. Getaldić was bouwer van de parabolische spiegel (met een diameter van 66 cm), die vandaag de dag wordt bewaard in het National Maritime Museum in Londen.


Gerelateerde artikelen