M.C. Escher en A.E. Bosman waren wiskundig verbonden

27 maart 2025

In de afbeeldingen op grafische werken van Maurits Cornelis Escher (1898-1972) spelen wiskundige principes, vormen en ideeën een belangrijke rol. In zijn werken verbond hij wiskunde en kunst naadloos met elkaar, een briljante gave die hem in de tweede helft van zijn lange carrière in contact bracht met geleerden over de hele wereld. Maar ook dichter bij zijn huis in Baarn vond Maurits Escher interessante contacten. Een daarvan was het contact met Albert E. Bosman (1891-1961), zijn overbuurman.

M.C. Escher en A.E. Bosman waren wiskundig verbonden

Escher in Het Paleis Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag.

Albert E. Bosman was een veelzijdig ingenieur, die in zijn vrije tijd tekeningen realiseerde waarin hij speelde met het combineren van wiskunde en geometrie in zijn bijzondere ontwerpen. Hij was wiskundeleraar en een gepassioneerd kunstenaar die de juiste inspiratie putte uit zijn vakgebied en zijn opgedane ervaring.
Bosman had een uitzonderlijke interesse in het visualiseren van mathematische modellen en concepten, wat tot uiting kwam in zijn bekendste creatie: de “Boom van Pythagoras”. Deze is al decennialang als poster in klaslokalen door heel Nederland te vinden.

In museum Escher in Het Paleis in Den Haag zijn tot en met 15 juni 2025 in de voormalige badkamer van Koningin-Moeder Emma, naast prenten van Escher, ook wiskunstige tekeningen van Albert E. Bosman te zien en te bewonderen. Opvallend is de overeenkomst tussen de werken van beide kunstenaars tijdens hun creatieve “zoektochten” naar het verbeelden van oneindigheid op papier. Ook zijn er unieke prenten van Escher uit het familiebezit van zijn buurman te zien, die tevens symbool staan voor Eschers persoonlijke band met de familie Bosman. Combineer uw bezoek aan deze tijdelijke expositie met een uitgebreid bezoek om te genieten van het prachtige en kunstzinnige oeuvre van graficus Maurits Cornelis Escher.

Ervaar vooraf meer over het wonder van de “Bomen van Pythagoras” en de wijze waarop Jos de Mey verder vorm heeft gegeven aan het ontwerp van A.E. Bosman.

M.C. Escher en A.E. Bosman waren wiskundig verbonden - 2 M.C. Escher en A.E. Bosman waren wiskundig verbonden - 3 M.C. Escher en A.E. Bosman waren wiskundig verbonden - 4
Albert E. Bosman, Eenzijdig gekromde Boom van Pythagoras, Oost-Indische inkt en potlood, jaartal onbekend, collectie familie Bosman.

Escher in Het Paleis, Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, www.escherinhetpaleis.nl.


Gerelateerde artikelen