Mondriaan ontwikkelde zich als geometrisch kunstenaar (1)

3 december 2022

Velen kennen de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) als bedenker van de strak georganiseerde geometrische composities van zwarte lijnen en vlakken in rood, blauw of geel. Maar nauwelijks bekend zijn de landschaptaferelen en vele landelijk gelegen boerderijen op zijn eerste schilderstukken. Hij verwerkte toen al verrassende kleurenpaletten in zijn reeksen van boerderijen en in landelijke vergezichten.

Mondriaan ontwikkelde zich als geometrisch kunstenaar (1)

Mondrian Evolution in K20 in Düsseldorf

Ter gelegenheid van de aandacht voor zijn 150e geboortedag organiseerde het museum K20 in Düsseldorf in samenwerking met Fondation Beyeler en Kunstmuseum Den Haag de tentoonstelling met de titel “Mondrian Evolution”, die te zien is in een aantal zalen van K20 tot en met 12 februari 2023. Voor de kunstcollectie van K20 (Kunstcollectie NRW) een unieke gelegenheid om tevens het eigen bezit van Mondriaan kunstwerken te tonen om hem en zijn kunst uitgebreid te eren aan de hand van 90 werken uit het oeuvre van Mondriaans opmerkelijke pad van vroege naturalistische schilderijen naar de late abstracte werken.

K20 toont daarmee tevens de formele verbanden die bestaan tussen de gerealiseerde beelden uit vijf decennia bedenken, ontwerpen en realiseren. Het begrip “evolutie” speelt in dit proces een centrale rol. Evolutie betekende voor Piet Mondriaan het doen van experimentele ervaringen om een nieuw artistiek niveau te bereiken. Om de systematische progressie in Mondriaans werk te laten zien, zijn in de chronologisch opgehangen werken visuele assen gevormd en zijn ook werken uit verschillende fasen voor een volledigheid naast elkaar geplaatst. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-906053-68-4, “Mondrian Evolution”, Franziska Stegmann en Magdalena Syen, Hatje Cantz Verlag, 2022, 264 pagina’s, € 44.

K20, Grabbeplatz 5, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen