Museum Arithmeum toont historische rekenmachines

9 oktober 2024

Het moderne Arithmeum is een museum over “computergebruik toen en nu”. Het bevindt zich in hetzelfde complex als het Onderzoeksinstituut voor Discrete Wiskunde. Het is een centrale instelling van de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn. Het Arithmeum herbergt een uitgebreide collectie historische rekenmachines en presenteert de hoogtepunten uit de geschiedenis van mechanisch computergebruik in een esthetisch aantrekkelijke sfeer met veel wiskunst.

Museum Arithmeum toont historische rekenmachines

Arithmeum, Lennéstraβe 2, D-53113 Bonn.

Het Onderzoeksinstituut voor Discrete Wiskunde is een centrale wetenschappelijke instelling. In de periode van de 70-jaren van de vorige eeuw werd de mechanica op grote schaal vervangen door elektronica. Aan 300 jaar ontwikkeling van complexe mechanische technologie kwam een einde. Dit was voor verzamelaar van een collectie rekenmachines het sein om zich sterk te maken voor het opzetten van een nog grotere collectie met museale omvang.

Museum Arithmeum toont historische rekenmachines - 2 Museum Arithmeum toont historische rekenmachines - 3
Het prachtige moderne onderkomen van museum Arithmeum en het Onderzoeksinstituut voor Discrete Wiskunde in Bonn; © Arithmeum / Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn.

Initiatiefnemer Bernhard Korte verzamelde al tijdens zijn universitaire studie wiskunde mechanische rekenmachines en toebehoren van het begin van de 17e eeuw tot hun technologische ondergang. Het geheel is omringd door zeer mooie wiskunst.

Arithmeum, Lennéstraβe 2, D-53113 Bonn, www.arithmeum.uni-bonn.de.