Museum Bredius brengt de collectie Abraham Bredius

11 oktober 2024

Dankzij het werk van kunsthistoricus en kunstverzamelaar Abraham Bredius is nu in het Museum Bredius een collectie aan schilderijen, meubelen, antiek porselein en zilver in het 18e eeuwse herenhuis aan de Hofvijver te bewonderen. Schilderijen van Rembrandt, Jan Steen, Aert van der Neer, Adriaen van Ostade, Meindert Hobbema en vele andere grote en kleine meesters uit de Nederlandse Gouden Eeuw.

Museum Bredius brengt de collectie Abraham Bredius

Museum Bredius, Lange Vijverberg 14, NL-2513 AC Den Haag.

De verzamelaar liet na zijn overlijden in 1946 de gemeente Den Haag zijn hele collectie van meer dan tweehonderd schilderijen na. Zijn oorspronkelijke grote huis op de Prinsegracht 6 was tot 1985 het museum voor zijn collectie. Het museum sloot zijn deuren en de collectie ging in depot. In 1990 kon Museum Bredius op de huidige locatie haar deuren openen voor het grote publiek. Door allerlei restauraties aan de schilderijen, meubels en kunstnijverheid van Bredius is de collectie van hoge kwaliteit en een bezoek zeer zeker waard.

Museum Bredius brengt de collectie Abraham Bredius - 2 Museum Bredius brengt de collectie Abraham Bredius - 3 Museum Bredius brengt de collectie Abraham Bredius - 4

Als directeur van het Mauritshuis betaalde hij uit eigen zak onder andere de aankoop van de “Saul en David”, de “Homerus” en de “Twee Negers” van Rembrandt. Als een erkende kunstexpert vergiste hij zich toen hij in 1936 de “Emmausgangers” van de schilder Johannes Vermeer als “topstuk” betitelde. Het bleek een werk te zijn van Han van Meegeren. Als kunsthistoricus blijft zijn naam altijd verbonden met het werk van Rembrandt, dat hij voor het eerst volledig in kaart bracht, en van Jan Steen. Het werden zijn favorieten, die hij “alleskunners” noemde in gesprekken en publicaties. Uniek is de perspectiefkast met deurtjes en een kijkgaatje.

Museum Bredius, Lange Vijverberg 14, NL-2513 AC Den Haag, www.museumbredius.nl.


Gerelateerde artikelen