Olafur Eliasson realiseert een lichtspel in een venster

1 oktober 2024

De kunstenaar en expert van lichtkunst en kleur Olafur Eliasson staat bekend om zijn kunstzinnige licht- en kleureninstallaties. Hij ontwierp een nieuw glasvenster voor de kathedraal van Greifswald en liet zich daarvoor inspireren door een kleurenpalet van Caspar David Friedrich. Licht, kleur en patroon spelen op spectaculaire wijze met de visuele indruk van verandering en oneindigheid. Voor het oostelijk raam van de kathedraal van Greifswald creëerde Olafur Eliasson zijn eerste glaskunst in een kerkinterieur.

Olafur Eliasson realiseert een lichtspel in een venster

Fenster für bewegtes Licht

De kunstenaar, bekend om zijn lichtinstallaties, sluit aan bij de traditie van hedendaagse kunstenaars die ramen ontwierpen in middeleeuwse kerken. Tegelijkertijd bouwt Eliasson voort op een romantische visie op de kathedraal, die tussen 1824 en 1832 fundamenteel opnieuw werd ontworpen. Het lichte witgekalkte interieur in neogotische stijl bepaalt vandaag de dag nog steeds de totaalindruk van het bakstenen gebouw, omdat er toen geen gekleurde ramen werden gebruikt.

Met een uiterste gevoeligheid realiseerde Eliasson zijn visie op de ruimte en herinterpreteert deze. Voor zijn ontwerp voor het raam koos hij voor het kleurenpalet van Caspar David Friedrich, en brengt de perceptie van licht in voortdurende verandering in tijd en oneindigheid. Het unieke boek documenteert de creatie van Olafur Eliassons eerste glasraam in een kerk met prachtige foto's van Jens Ziehe. Het werk is onderdeel van de jubileumviering van de 250e verjaardag van de Greifswald-schilder Caspar David Friedrich in 2024.

ISBN 978-3-7954-3864-7, “Fenster für bewegtes Licht”, Isabelle Dolezalek, Verlag Schnell & Steiner, 2024, 152 pagina’s, € 20.


Gerelateerde artikelen