Omgekeerde T Illusie

9 februari 2013

Je zou het haast wel zeggen. Beide lijnen, die samen de omgekeerde hoofdletter T vormen, zijn echter precies even lang. Het is ons brein, die bij deze Wundt-Fick illusie ons het verkeerde laat denken.

Omgekeerde T Illusie

Verticale lijn langer dan de horizontale?

De psychologische illusie, die ook wel de Wundt-Fick illusie wordt genoemd, werd voor het eerst beschreven door fysioloog Adolf Fick (1829-1901) in zijn scriptie, daterend uit 1851. De omgekeerde Tillusie, zoals deze illusie in het algemeen wordt genoemd, is dan ook de oudste geometrische optische illusie, die wij op dit moment kennen. De basisvorm van deze illusie bestaat, zoals de naam reeds aangeeft uit een omgekeerde T, waarbij de horizontale en de verticale component dezelfde lengte hebben.

Horizontaal vs. verticaal

Omgekeerde T Illusie - 2

Nochtans ervaart de kijker dit anders. Het menselijk oog interpreteert horizontale en verticale lijnen namelijk anders. Een verticale lijn die dezelfde afmetingen heeft dan een horizontale lijn zal in het algemeen als langer geïnterpreteerd worden. In het geval van de Wundt-Fick illusie zal de verticale lijn in de meerderheid van de gevallen tot 10 % langer geïnterpreteerd worden dan de horizontale component van de figuur. Hoewel de illusie tot op de dag van vandaag intens bestudeerd wordt, is het nog steeds niet duidelijk welke processen aan de basis liggen van deze vorm van gezichtsbedrog.

Adolf Eugen Fick

Fysioloog, wiskundige, natuurkundige en oogheelkundige Adolf Fick werd geboren in het Duitse Kassel en overleed in het Belgische Blankenberge. In 1847 vatte hij in het Duitse Marburg studies wiskunde en natuurkunde aan, maar schakelde vrij vlug over naar de opleiding geneeskunde. In 1851 behaalt hij zijn doctoraatstitel met een studie over astigmatisme. Daarna deed hij veel fysiologisch onderzoek en is de uitvinder van de contactlens in 1887.


Gerelateerde artikelen