Ondanks de gebreken toch een geniale wetenschapper

10 april 2016

Bij het bestuderen van achtergronden van bekende en beroemde wetenschappers en uitvinders komen bijzondere kenmerken en feiten naar voren over het leven, werk en meestal ook over het privégebeuren. Het zijn natuurlijk in algemene zin informaties over ontdekkingen, beschrijvingen en uitvindingen van deze personen. Maar ook informaties over het privéleven en de gedragingen binnen de privésfeer en in de samenleving komen in de openbaarheid.

Ondanks de gebreken toch een geniale wetenschapper

Trotzdem Genial

Meestal blijven deze gegevens binnen de kringen van onderzoekers van literatuur, studieboeken, verhandelingen en wetenschappelijke publicaties. De auteurs van het boekje “Ondanks alles toch geniaal” hebben een groot aantal speciale gevallen gedetailleerd uitgezocht en beschreven in een vermakelijke en educatieve publicatie. Zij noemen het resultaat van hun werk de “paralympics van de wetenschap”. In een inleiding op de spannende en boeiende inhoud van het boek geven de auteurs van drie beroemde personen elk hun specifieke bijzonderheid.

Zo zou Albert Einstein autistisch zijn, had uitvinder Thomas Alva Edison een handicap van doofheid en was Sigmund Freud schizofreen. De beroemde wetenschapper Stephen Hawking is wereldwijd gezien de bekendste wetenschapper met een lichamelijke handicap. Maar denkers, wetenschappers en onderzoekers hebben of hadden ook andere aandoeningen als psychische of gedragsproblemen. Sommige aandoeningen zijn indrukwekkend en verrassend te gelijk. Van meerdere onderzoekers is bekend dat zij vooral hun handicap als basis namen voor verder onderzoek en het delen van de resultaten.

Ondanks de gebreken toch een geniale wetenschapper - 2 Ondanks de gebreken toch een geniale wetenschapper - 3 Ondanks de gebreken toch een geniale wetenschapper - 4
Zelfs ontwerpers van postzegels geven uiting aan soms merkwaardige feiten bij wetenschappers.

De auteurs onderzochten het werk en het privéleven van 24 algemeen bekende personen in wetenschap en onderzoek en presenteren hun bevindingen in drie groepen, te weten in personen uit de natuurweten-schappen en wiskunde, uit de medicijnen en psychologie en uit de groep geesteswetenschappen. De genialiteiten van onder andere Newton, Curie, Sacks, Nietzsche en Wittgenstein zijn besproken. Het boek eindigt met een literatuuroverzicht en een uitgebreid trefwoordenregister.

ISBN 978-3-527-33410-0, “Trotzdem Genial”, Heinrich Zankl en Katja Betz, Wiley-VCH Verlag, 2014, 288 pagina’s.


Gerelateerde artikelen